Ga naar de inhoud

Taalles: De mens als een vulkaan

Said El Haji is schrijver en geeft Nederlandse taalles in Rotterdam. Hij schrijft tweewekelijks over de bijzondere verhalen en mensen die in zijn klas voorbijkomen. Deze keer had hij een leerling met een explosief karakter.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Er zat een vulkaan in mijn klas. Een springlevende vulkaan uit Iran. Zijn naam: Nassim.

Ik kreeg hem pas vanaf de vierde les in mijn klas, nadat hij boos en teleurgesteld uit zijn eigen klas was opgestapt. Het was hem daar iets te traag en te gemakkelijk gegaan. ‘Allemaal bezigheidstherapie’, oordeelde hij.  

De man had haast. Een ongelooflijke haast. Hoewel hij een slechte heup had die hem het lopen bemoeilijkte, haastte hij zich van hot naar her. Waarom? Hij had een missie: zo snel mogelijk de Nederlandse nationaliteit verwerven. Ik weet niet waarom het zo snel mogelijk moest. Maar hij was een van die weinige cursisten die vrijwillig kwamen, dus zonder dat het door de Sociale Dienst was opgelegd. Kortom, aan motivatie geen gebrek. Hij sprak slecht Nederlands, maar hij slingerde het beetje dat hij sprak met veel pathos de ruimte in.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures