Ga naar de inhoud

Taalles: Roken en bidden tijdens de les niet toegestaan

Said El Haji is schrijver en geeft Nederlandse taalles in Rotterdam. Hij schrijft tweewekelijks over de bijzondere verhalen en mensen die in zijn klas voorbijkomen. Deze week: een Koerd met een mysterieus verleden. 

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Veel cursisten zijn me dierbaar, maar een van mijn dierbaarste cursisten is de Koerdische Osman.

Mijn gewoonte is om op de eerste les de cursisten te bevragen over hun onderwijsniveau. Osman bekende weinig onderwijs gekregen te hebben in Irak. Hij had zichzelf in de loop van de jaren Arabisch geleerd en meer wilde hij er niet over kwijt. ‘Is privé,’ zei hij. Pas aan het einde van de les, toen de andere cursisten vertrokken waren, wilde hij praten.

In Irak ik alleen maar vechten. Vechten, vechten, vechten.’
Ik vroeg of hij in het leger had gezeten.

Hij zei geen ja en geen nee. ‘In Nederland ik heb niemand. Ik heb geen familie, geen kinderen, ik ben alleen. En ik heb problemen. Heel veel problemen. Ik word gek. Ik kan niet slapen. Alleen in de ochtend ik val in slaap en dan ik word na één uurtje weer wakker. Ik moet alcohol drinken. De dokter heeft gezegd ik moet niet drinken en marihuana roken. Hij zegt dat is beter. Hij zegt dan ik word rustig. Maar marihuana voor mij niet werken. Ik móet alcohol drinken, anders ik word gek. U zegt u bent schrijver, daarom ik vertel u dit. Schrijvers zeggen niet mensen zijn slecht. En nu gemeente heeft gezegd ik moet naar taalles. Ik vind taalles niet erg. Ik wil alles goed doen hier. Ik hier al zeventien jaar wonen en nooit ik heb pijn gedaan. Maar ik kan niet leren, omdat ik kan niet concentreren. Ik heb veel problemen.’

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures