Ga naar de inhoud

Wie heeft de meeste invloed op het Stadhuis? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel zetels zijn geen garantie voor succes, zag Guido van Eijck bij het eerste beeldbepalende raadsdebat. Hij analyseert wat een heikel dossier ons leert over de verhoudingen in raad en college.

SMVK_300_RGB_VB_01_FINAL
beeld: Michael van Kekem

Wat Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) ervan vond, dat GroenLinks en PvdA zich nu hard maakten voor Leefbaar-beleid uit het vorige college? Dat vroeg Stephan van Baarle (Denk) vorige week tijdens een ruim acht uur durende marathonvergadering in de commissie Bouwen. Op de agenda stonden de sloopplannen voor de Tweebosbuurt op Zuid, zonder twijfel een van de meest controversiële onderwerpen van de afgelopen maanden.

“Dat vind ik mooi”, zei Struijvenberg enigszins verrast, met een minzaam lachje. Het was zijn eigen Leefbaar-wethouder die de plannen twee jaar geleden door de raad en langs een referendum loodste, en nu zag hij collegepartijen GroenLinks, PvdA en CU-SGP – destijds erg kritisch – aanvallen van Denk, SP en Nida pareren. “Dat het niet ons project is, moge duidelijk zijn”, bekende GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren. “Maar soms moet je dingen slikken.” Toen het doorgaans messcherpe Leefbaar-raadslid Struijvenberg aan zijn relaas begon had hij nog geen seconde spreektijd gebruikt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures