Ga naar de inhoud

Een bescheiden verlanglijstje voor 2019 — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vers Beton vroeg NRC-columnist Lotfi El Hamidi om een voorspelling te geven van Rotterdam in 2019. Hij maakte, in de geest van deze feestmaand, een bescheiden verlanglijstje voor de stad.

header_Salih_Kilic_0004
beeld: Salih Kiliç

Koffiedik kijken met Rotterdam is geen goed idee, kwam ik gauw achter. Zo begon ik te schrijven dat de stad ook in 2019 gewoon weer de verkeerde lijstjes zal blijven aanvoeren, met de schrale troost dat dat de enige lijstjes zijn waar we in ieder geval boven Amsterdam staan. Ook voorspelde ik dat mijn club Sparta naar de Eredivisie promoveert – of nét niet. Zoals ze in Spangen zeggen: het blijft Sparta. En zo voorspelde ik nog meer rampspoed: Feyenoord City, de verbouwing van Boijmans, de fragiele collegesamenstelling op het stadhuis, de gevolgen van een harde Brexit voor de Rotterdamse haven.

Je leest het al, één en al cynisme, en het nieuwe jaar is niet eens begonnen. Daarom wil ik in plaats van koffiedik kijken liever een aantal wensen uitspreken voor Rotterdam, omdat ik geloof dat deze stad geen project is maar een belofte, een droom. En om met stadsdichter Derek Otte te spreken: meerdere wegen leiden naar dromen. Hier volgt, geheel in de geest van deze feestmaand, een bescheiden verlanglijstje.

Ik wens Rotterdam in 2019 minder ambitie toe. Ja, je leest het goed, minder ambitie. Ambitie sloopt de stad. Het klinkt paradoxaal, maar het is wel zo. De ambitieuze plannen van ambtenaren, architecten en stadsmakelaars zijn niet bedacht voor de vele onrendabele Rotterdammers aan de onderkant van de stad. Dat is recentelijk weer pijnlijk zichtbaar geworden in de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk. Ik wens Rotterdam daarom ook meer burgerverzet toe. Groene hesjes, in de kleur van de stad. De sloopwoede van de gemeente houdt niet op, niet vanzelf.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures