Ga naar de inhoud

Oververhitte woningmarkt zet Woonvisie op losse schroeven

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid wil onder meer duurdere woningen op Zuid bouwen om de sociale stijgers daar vast te houden. Maar door de oververhitte woningmarkt is er straks ook voor hen geen plek meer, betoogt socioloog Gwen van Eijk. Zijn de premisses van de Woonvisie nu al achterhaald?

Het is een favoriete hashtag van @NPRZ, het twitteraccount van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid: #iedereenkomtnaarzuid. Rotterdam werd al aantrekkelijker voor hogeropgeleide en kapitaalkrachtige huishoudens – ‘zelfs’ Amsterdammers weten Rotterdam te vinden. En nu wordt ook Rotterdam Zuid aantrekkelijk. De communicatieadviseur van NPRZ vat de reden hiervoor “enthousiast” samen: “Steeds meer mensen komen naar Zuid omdat het nog betaalbaar is en er ruimte is om te bouwen. De prijzen op Noord zijn bovendien zo hoog geworden dat veel kopers denken: ‘dan maar op Zuid’”.

Bestuurders en makelaars jubelen dat Zuid eindelijk ‘in de lift zit’, maar het is in de eerste plaats de overspannen woningmarkt die ervoor zorgt dat ‘iedereen’ naar Zuid komt. In Rotterdam is nu nog maar 11 procent van het aanbod van koopwoningen toegankelijk voor huishoudens met een modaal inkomen, tegenover 50 procent in 2016. In het afgelopen jaar stegen zowel de koopprijzen (16 procent) als de huren in de vrije sector (14 procent) in Rotterdam het hardst van alle Nederlandse steden.

RM_Op_naar_Zuid2
‘De Kiefhoek’, gebouwd als goedkope woningen, maar inmiddels gewilde architectuur.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures