Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton-illustratie1600x900px-lobke-van-aar
Beeld door: beeld: Lobke van Aar

Wanneer zijn we het een goed idee gaan vinden dat de gemeente haar vastgoed in de uitverkoop doet? Is het bezitten van plekken in de stad die je kunt verhuren voor maatschappelijke of culturele functies niet dé manier om ervoor te zorgen dat Rotterdam een prettige stad blijft om te wonen?

De uitverkoop is al wat jaren bezig, waardoor het lijkt alsof het een proces is dat we niet meer kunnen stoppen. Toch zeg ik: kap ermee. Deze stad wordt gemaakt door ondernemers en vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat het hier bruist, dat doen niet de stenen, noch het stadhuis of de ambtenaren.

Een veelgehoorde klacht van maatschappelijk en cultureel ondernemers is dat de gemeente graag met ze wil praten. Ideeën ophalen, er goede sier mee maken op congressen en omslagen van brochures. Maar concrete hulp als het erop aankomt? Integendeel! Vergunningen worden niet verstrekt, huren worden opgejaagd en het Wijkpaleis legt het af tegen een ‘gezondheidscentrum’.

Ik ben weleens in het Wijkpaleis geweest en mijn hart smolt omdat ik hier de maatschappij zag waar we als stad zo naar snakken. Een plek waar je mensen ontmoet, waar voor elkaar gezorgd wordt. Een plek waar de eenzaamheid van je afglijdt als boter van een warm visje.

Als je naar de opkomstcijfers van deze stad kijkt tijdens verkiezingen behoeft het geen uitleg dat de kloof tussen de politiek en de burger groot is. Dat komt niet alleen doordat mensen denken dat het stadhuis vol zakkenvullende leugenaars zit. Nee. Dat komt ook doordat het niet valt uit te leggen dat een plek die al jaren als huiskamer van de wijk fungeert, waar jong en oud binnenlopen, waar kinderen in alle kleuren van de regenboog worden voorgelezen door vrijwilliger Fatma, minder belangrijk is dan het geld dat de verkoop van het pand in het laatje brengt.

Geld dat wellicht wordt uitgegeven aan de renovatie van Boijmans van Beuningen, een plek die mocht willen dat het publiek er zo divers en trouw is als in het Wijkpaleis.

En als een pand een commerciële functie krijgt, waarom worden dan niet de ondernemers beloond die hebben bewezen een pand succesvol te kunnen exploiteren? Mij krijg je niet uitgelegd waarom de ondernemers van de Fenix Food Factory niet eens de kans hebben gekregen om hun toekomst daar verder uit te bouwen.

Terwijl het hen wel is gelukt om een hotspot te maken van een sappelend gebied, waar de gemeente ondanks talloze investeringen met geen man of macht loop in kreeg. Dezelfde gemeente volgde haar eigen agenda, waardoor we straks een landverhuizersmuseum hebben. Kunt u zich de massa’s verrukte Rotterdammers voorstellen? Na al die jaren, ein-de-lijk een LANDVERHUIZERSMUSEUM.

Weet je waarom je het niet krijgt uitgelegd? Omdat het in de kern niet klopt. De gemeente is geen ondernemer en moet stoppen om zich als een ondernemer te gedragen. Ze moet stoppen met het afbouwen van de vastgoedportefeuille en de Rotterdamse ondernemers van de Fenix Food Factory, Schieblock en Hofbogen en de vrijwilligers van het Wijkpaleis op haar blote knietjes bedanken dat ze van zielloze stenen bruisende plekken maken. Dan dien je de stad, in plaats van dat je hem in de uitverkoop gooit.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Lobke van Aar

Lobke van Aar

Illustrator

Het werk van Lobke van Aar (1982) is een speelse mengeling van illustratie, kleur en typografie. Zij gebruikt een scala aan technieken en toch blijft haar handschrift herkenbaar. Lobke heeft een fascinatie voor vervlogen tijden, een passie voor het maken van letters en zoekt in haar thema’s altijd naar het menselijke. In het dagelijks leven zijn het de kleine dingen die eruit springen en haar inspireren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.