Ga naar de inhoud

Wat nou, architectuurstad?

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week zag Sereh de nominaties voor de Rotterdamse Architectuurprijs, en zij zag dat het niet goed was. We waren dé architectuurstad, toch?

Waarom reiken we ook al weer prijzen uit? Om het exceptionele te onderscheiden. Om het bijzondere voor het voetlicht te brengen. Om het goede aan te moedigen. Rotterdam kent verschillende lokale prijzen, bijvoorbeeld de Rotterdam Architectuurprijs. Op 19 december wordt deze jaarlijkse graadmeter voor de kwaliteit van dat wat er binnen de stadsgrenzen gebouwd wordt opnieuw uitgereikt. Nu al is het mogelijk om de oogst te bekijken. De jury bracht de oogst terug tot tien projecten, en de stembus voor de publieksprijs is gesloten.

Om met de deur in huis te vallen: het valt nogal tegen. 52 projecten zijn er in totaal, waarvan grofweg de helft bestaat uit woningbouw, en de rest uit ander soort programma. We zien aardige appartementengebouwen en woonblokken die als letterlijke kopieën van de omringende bebouwing niet te onderscheiden zijn van hun omgeving.

Een paar onberispelijke interieurprojecten en veel zelfbouwhuizen uit het ‘ecodorpje’ op het Leonidasterrein, die als reeks op elkaar gepakte, maar toch krampachtig vrijstaande woningen het idee van duurzaam bouwen direct vakkundig onderuithalen. Verder ook: een leuke luifel, een paar misplaatst iconische sportgebouwen, fantasieloze industriegebouwen voor fantasieloze industriegebieden.

Nee, natuurlijk is niet alles waardeloos. Tussen de tien projecten zitten degelijke nominaties. En met name de hoeveelheid zorgvuldige transformaties stemt positief over het groeiende vermogen van de omgang van de stad met dat wat er al staat. Maar dat zijn uitzonderingen. Verder is het toch vooral een parade van projecten waar alle architectonische ambitie uitgeslagen lijkt te zijn. Nogal schokkend in een stad die zich graag en vaak op de borst klopt als architectuurstad, en die een enorm reservoir aan goede architectenbureaus huisvest.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures