Ga naar de inhoud

Dean Bowen is de nieuwe stadsdichter: “Ik heb oor en oog voor de meervoudigheid van de stad” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eindelijk mag hij vrij praten, het is bekend: Dean Bowen (34) is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam! Vers Beton sprak hem als eerste over zijn plannen: zoveel mogelijk stemmen van de stad vangen, en die laten weerklinken in zijn poëzie.

Al in november werd het hem gevraagd en sindsdien moest hij het voor zich houden. Niemand wist ervan: zijn vrienden niet, zijn ouders niet, de dichters in zijn omgeving niet. Een paar dagen voor de bekendmaking bezoek ik Dean Bowen in zijn woning in Crooswijk. De griep die gedurende het interview steeds meer doorzet maakt de normaal zo energieke dichter vandaag heel chill. Met dikke dekens om zijn schouders zit hij tegenover me, en mompelt zinnen als ‘ik zou willen slapen in een vulkaan’ en ‘ik voel me net een bakje yoghurt’ tussen het gesprek door. Poëzie is nu eenmaal zijn leven, poëzie zegt hij niet af.

Gefeliciteerd. Het is officieel, je bent de stadsdichter van Rotterdam.

Met een glimlach van oor tot oor en langzaam achterover leunend: “Dankjewel!’’ Weer naar voren leunend: “Het is echt een rare gewaarwording. Ik was overwhelmed toen de commissie me benaderde. Ik moest naar een geheime locatie komen, kreeg uitleg over het stadsdichterschap en werd gevraagd of ik deze eervolle taak op me wilde nemen. Het grote compliment dat ik daarmee kreeg, moest ik wel even verwerken. Ik word een beetje awkward van complimenten. Ieder dankjewel lijkt dan te weinig. Maar ik vond het meteen tof. Toch vroeg ik of ik er even op mocht broeden. ‘Wanneer ben je een Rotterdammer’ vroeg ik me af.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures