Ga naar de inhoud

Hoe chemiebedrijf Ineos naar Rotterdam kwam, zag en vertrok — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Chemiebedrijf Ineos besloot toch om haar miljarden in Antwerpen en niet in Rotterdam te investeren. In de volksmond werd dat direct dat het bewijs van ‘destructief klimaatbeleid’. Guido van Eijck vraagt zich af of dat wel klopt.

versbeton-politiek-FEB19-01-03-03_1
beeld: Michael van Kekem

Een inkijkje in de miljardendans van het internationale bedrijfsleven krijg je als normale sterveling niet vaak. Maar midden januari wel: met het nieuwtje dat het Britse chemiebedrijf Ineos 3 miljard gaat investeren in twee fabrieken in de haven van Antwerpen, en daarvoor Rotterdam links liet liggen.

Het moge duidelijk zijn dat dit nieuws nogal wat teweegbracht, al was het alleen al omdat met deze investering – de grootste in de Europese chemiesector van de afgelopen 20 jaar – ook 500 arbeidsplaatsen gemoeid waren. In het Algemeen Dagblad heette het: “Steeds meer chemische bedrijven mijden de Rotterdamse haven vanwege de strenge klimaateisen.” Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde het CO2-reductiebeleid “contraproductief”.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Mooie analyse, Guido! Er waren meer mensen boos/geïrriteerd over het gemakzuchtige frame van AD/VNO/Leefbaar. ‘Klimaatbeleid’ lijkt zo een catch all te worden voor al het leed dat ons overkomt. Dat VNO dat doet, dat is te betreuren (maar het maakt ze wel steeds minder serieus te nemen, en dat is prima, want wat minder invloed van VNO lijkt me geen probleem). Dat Leefbaar dat doet, dat is populisme (jammer jongens, ik hoopte op beter gedrag van jullie). En dat AD dat (zonder weerwoord) overneemt, is – ik zeg het maar gewoon, sorry Leon – tragisch simplisme.

  Bovendien: Ineos heeft ook (ik geloof publiekelijk) aangegeven dat de duurzaamheidsambities van Rotterdam juist interessant waren voor hun nieuwe fabriek, omdat dit hen ook helpt om future proof-installaties te maken. Dat ze toch voor Antwerpen kiezen, is (zo blijkt ook uit Guido’s analyse, en vele anderen) gewoon superlogisch en pragmatisch.

  Een ander intrigerend punt vind ik het eeuwige ’they’re picking our jobs!’-argument. Is het niet zo dat er momenteel vooral een enorm tekort is aan technische mensen? Hoe moet je in godesnaam 500 nieuwe techneuten vinden, als de rest van de Rotterdamse havenindustrie er nog duizenden zoekt? Moet je niet bijna blij zijn voor je bestaande bedrijven dat er niet nóg meer concurrentie op de arbeidsmarkt bij komt?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures