Ga naar de inhoud

“Laat ZOHO’s rijke cultuurhistorie niet verloren gaan met de verkoop” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veranderingen in het ZomerHofkwartier zijn onvermijdelijk, nu het gebied sinds 12 december op de markt is gezet. Maar hoe zorgen we dat de cultuurhistorie van dit unieke staaltje Rotterdamse wederopbouwarchitectuur, niet verloren gaat? Paul Groenendijk doet een voorzet.

Vers-Beton-Zomerhofkwartier-Daphne-van-Drenth-16
beeld: Daphne van Drenth

Het Zomerhofkwartier was lange tijd een vergeten stukje stad. Weliswaar vlakbij het centrum, maar aan ieders aandacht ontsnapt en flink verwaarloosd. Tot de creatieve klasse de verlaten bedrijfsgebouwen betrok en het gebied als ZOHO op de kaart zette, met het Hofpleinviaduct en de Hofbogen als potentiële trekker.

Het gebied is op 12 december in een tender op de markt gezet. De gebouwen in ZOHO zijn grotendeels eigendom van Havensteder. De gemeente en de woningcorporatie hebben samen met ondernemers de voorwaarden voor de tender opgesteld. En er zijn vijf principes waaraan het nieuwe gebied moet voldoen: experimenteel, betrokken, duurzaam, gemixt en verbonden. Toch vrezen ondernemers voor uitholling van het gebied.

Ook ik vraag me af: zullen de ontwikkelaars en de gemeente de verleiding van de overspannen markt kunnen weerstaan? Rotterdam is in trek, de woningmarkt in de grote steden kookt over en er moeten hoogopgeleide welgestelde gezinnen worden gelokt. Het gevaar is dat de cultuurhistorische waarde van dit gebied daarbij verloren gaat.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam