Ga naar de inhoud

Robbert de Vrieze: geef bewoners standaard inspraak bij stadsontwikkeling — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stadmaker Robbert de Vrieze werd in 2018 dubbel onderscheiden. Hij won de Job Duraprijs met het Stadslab Luchtkwaliteit en ontving de Van der Leeuwprijs op het Stadmakerscongres. De Vrieze: “Rotterdam heeft een diverse en jonge bevolking die nu moet opstaan om voor echte vernieuwing te zorgen”

Stadmaker Robbert de Vrieze is uiterst gedreven en haalt moeiteloos allerlei voorbeelden van Rotterdamse ontwikkelingen aan, al gaat af en toe zijn laptop open om de juiste naam of referentie op te zoeken. Het verraadt zijn vele activiteiten als stadmaker, maar toch blijft hij, ook na de dubbele onderscheiding van eind 2018, zeer bescheiden. Ik spreek hem in het café van hotel Nhow, tussen twee afspraken door met ambtenaren in De Rotterdam.

“Ik ben niet zo van de cult of personality. Ik kan alleen maar doen wat ik doe dankzij de netwerken waar ik deel van uitmaak. Ik beheer vijf twitteraccounts waarin ik zelf nooit in beeld ben omdat ik de foto’s maak. Tegelijkertijd vind ik het prima om ergens het boegbeeld van te zijn, dus gebruik mijn persoon dan maar zolang het voor de goede zaak is, om dingen voor elkaar te krijgen.”

Geisje.VersBeton.RobbertdeVrieze12
beeld: Geisje van der Linden

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures