Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Welkom bij de meest voorspelbare spelshow van Rotterdam: De Duurzame Haven Bullshit Bingo! Mijn naam is Inge Janse, spelleider van deze wedstrijd vol open deuren, clichés en simplificaties die op geen enkele manier recht doen aan de werkelijkheid.

Want wie, net als ik, de afgelopen jaren de discussies volgde en bijeenkomsten bezocht over de verduurzaming van de haven, die weet dat vrijwel iedereen altijd precies hetzelfde zegt, zonder dat we écht verder komen. De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties, nietwaar? Maar hoewel woorden geduldig zijn, is klimaatverandering dat zeker niet! Laten we daar daarom verandering in brengen!

 

RM_Groene-toekomst-banner

Deel van Dossier

Wat houdt de groene toekomst tegen?

Wat houdt de groene toekomst tegen? Inge Janse onderzoekt de Rotterdamse haven.

Deze editie van De Duurzame Haven Bullshit Bingo spelen we met vijf welbekende spelers voor wie vaker bij dit soort avonden over ‘de toekomst van de haven’ aanwezig is: haveneconoom Bart Kuipers, havenwethouder Adriaan Visser, havenbedrijfsambassadeur Alice Krekt, havenbedrijfspecialist Nico van Dooren, én havenjournalist Ties Joosten. Geef ze, net als alle vorige keren, een groot applaus!

Zoals op elk van deze bijeenkomsten over de haven, praten we over de duurzame toekomst van dit gebied. En ik kan u verklappen: als we niet uitkijken, dan wordt het een warm bad vol uitspraken die u al menigmaal eerder gehoord hebt, zodat u op geen énkel moment écht verrast zult worden. Want omdat het om zo’n complex onderwerp gaat, is elke opvatting op zijn eigen manier onweerlegbaar waar. Iedereen kan zo – zonder echt pijnlijke acties – zijn leven vervolgen en nog op menig toekomstige avond dezelfde termen blijven uitstoten. Nouja, dat is, tot opeens het hele land volstaat met klimaatmigranten en/of drie meter water. Maar dat maakt niet uit, want na ons de zondvloed.

Gelukkig hebben we een zesde speler: u! Jawel! Op de officiële Duurzame Haven Bullshit Bingo-kaart vindt u 8 termen die u, als de gasten niet op hun woorden letten, wéér gaat horen. Verneemt u er één, noteer dat dan op uw kaart. En heeft u alle termen verzameld? Dan mag u hard ‘Allard Castelein’ roepen. De winnaar ontvangt zijn of haar prijs: twee groene thee. En is de bingo vals? Niet getreurd: ook dán krijgt u een prijs: een platgeslagen biertje, gegarandeerd 100% CO2-arm.

Natuurlijk is winnen leuk. Belangrijker is dat u door mee te spelen, ervoor zorgt dat onze spelers uit hun vaste groef moeten komen en ditmaal écht vertellen hoe ze erover denken – en welke acties zij willen ondernemen.

Voordat we aan de bingo beginnen, neem ik graag met u de termen door, zodat we zeker weten welke woorden we waarom liever niet meer horen, zodat we het over échte zaken kunnen hebben.

bingo
Beeld door: beeld: Inge Janse
  1. InnovatieHét magische containerbegrip om leemtes en denkfouten in redeneringen mee te verbloemen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Via innovatieve oplossingen willen we dan verregaand verduurzamen’. Vooral populair bij mensen die er eigenlijk niet zoveel vanaf weten.
  2. Level playing field / Gelijk speelveldHet aller-, aller-, állerfavorietste woord van de industrie. Want als er geen gelijk speelveld is met de rest van Nederland, Europa en de wereld, dan verdwijnen alle bedrijven op stel en sprong naar het buitenland, wat triljoenen banen en ziljoenen euro’s kost.
  3. Nederland armer, de wereld warmer / Braafste jongetje van de klasKlaas Dijkhoffiaans op z’n best: het idee dat alles wat Nederland aan duurzaamheid doet bovenop wereldwijde afspraken, geen enkele zin heeft, en ons alleen maar geld kost. Het onvermijdelijke gevolg: sluiten die haven, iedereen zonder werk, Nederland failliet, ga terug naar start zonder bonus. Want wee, wee je gebeente om het braafste jongetje van de klas te zijn!
  4. Carbon Capture & Storage / CCSWat de Ghostbusters zijn voor spoken, dat is CCS voor CO2: dé ultieme oplossing voor alle problemen. Want of je nou 5, 50 of 95% van je CO2-doel af zit: je kunt het altijd opvullen met CCS. Who you gonna call? Carbon Storage!
  5. Waterstof / ElektrificatieDe ontdekking van het wiel valt in het niets bij de oneindige zegeningen die deze twee wondermiddelen zullen opleveren voor de industrie. En hoe vaker je waterstof of elektrificatie zegt, hoe overtuigender je betoog. Want waterstof! En elektrificatie! Dat beide nog in de kinderschoenen staan en nergens op grote schaal worden toegepast, wordt in de regel wijselijk achterwege gelaten.
  6. RoadmapStel: u moet als bedrijf verplicht een plan maken voor verduurzaming, maar u wilt dat liever niet uitvoeren. Is dat lastig? Absoluut niet! Laat het gewoon door een consultancybureau als Deloitte of Ernst & Young vertalen naar een Roadmap! Hoe meer pagina’s en hoe meer tabellen, des te kleiner de kans dat iemand u er echt toe zal verplichten iets mee te doen.
  7. Het investeringsklimaatOf het nou plastic uit schaliegas, waterstof uit huisafval, of kernbommen uit nucleair afval is: bij nieuwe investeringen in de haven interesseert het niemand ene moer waar dat geld precies in gestopt wordt. Want meer investeren is altijd goed! En hoe beter het economische klimaat daarvoor, des te meer investeringen! Of het échte klimaat er ook beter van wordt, benoemen we alleen als het klimaatvriendelijke investeringen zijn. Anders spreken we over ‘banen’ en ‘bv Nederland’.
  8. ‘De burger’Wilt u als bedrijf, politicus of activistische groepering laten blijken dat u meer bent dan een grijpgraag aandeelhoudersspeeltje, populistische stemmentrekker of onrealistische idealist? Haal dan ‘de burger’ erbij. Deze non-existente, fictief-homogene groep mensen wil, vindt en meent namelijk – als we de sprekers moeten geloven – héél duidelijk ‘iets’. En bent u tegen ‘de burger’? Dan schieten zij direct de gele hesjes aan om subiet het ganse land plat te branden.

En dat waren ze, de Duurzame Haven Bullshit Bingo-termen! Print ze uit, stop de kaart in uw binnenzak, en let dus in het vervolg goed op als u weer in een debat terechtkomt over ‘de toekomst van de haven’. Noteer tijdens het gesprek direct wat u hoort, en schreeuw op euforische wijze ‘Allard Castelein’ als u uw kaart vol heeft. Wint u niet? Dan wint u alsnog, want dat betekent dat er – in plaats van holle frasen – écht iets van belang gezegd wordt. Gefeliciteerd!

Deze column is uitgesproken tijdens DRAAD in Arminius, de politieke talkshow van Arminius en LOKAAL op 22 januari. In DRAAD gingen mensen uit de havenindustrie en de politiek in gesprek over de huidige – en toekomstige duurzaamheid van de Rotterdamse haven. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont op Kop van Zuid. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.