Ga naar de inhoud

Andere Rotterdammers: Liefdeskreten van de straatvos

Talloze planten en dieren leiden hun leven parallel aan het onze. Zij zijn de Andere Rotterdammers. Stadsecoloog André de Baerdemaeker stelt er maandelijks een paar aan je voor. 

vossenklein
beeld: Esther Lankhaar

Er klonken ‘s nachts ijselijke kreten door Rotterdam-Noord de afgelopen weken. Wie het slaapkamerraam open liet staan liep gerede kans er rillend wakker van te liggen. Een enkeling waagde het misschien om met gerezen nekharen naar buiten te gluren om te zien wat er aan de hand was. Welk schepsel is in staat zo’n afgrijselijk geluid voort te brengen? En nog belangrijker: welke verschrikkelijke lijdensweg ligt hieraan ten grondslag? Het antwoord: het zijn Rotterdamse straatvossen die zich opmaken voor Valentijnsdag.

Het liefdesleven van de vos voltrekt zich jaarlijks in één hartstochtelijke week waarin het vossenvrouwtje (het moertje, zoals de jager haar noemt) zich kortstondig beschikbaar stelt aan de rekel van haar dromen. Alleen in die korte periode kan zij zwanger worden.

Vossenmannen hebben die week dan ook met grote rode letters in hun agenda genoteerd. Om er zeker van te zijn dat ze het niet vergeten, sprenkelen de dames hun van de hormonen vergeven plasjes op vaste ontmoetingsplaatsen. Zo’n urinoir werkt als een prikbord waar lokale vossen geregeld naar het laatste nieuws komen neuzen. Aantrekkelijk geparfumeerde dames worden al snel op de voet gevolgd door een aanbidder die opgewonden snuffelend geen seconde van haar staart wijkt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures