Ga naar de inhoud

Blijft Rotterdam vers beton verslinden, of mag het beton ook tweedehands zijn? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Meer dan de helft van het ‘afval’ in de Rotterdamse bouw bestaat uit beton. En dat wordt nog niet gerecycled. In dit eerste deel van een serie over afvalstromen in de stad, bespreekt Teun van den Ende met experts wat er te winnen valt in hergebruik van beton.

In de huidige Rotterdamse bouw- en sloopprojecten wordt bijna alle beton tot puin gebroken en onder de grond gestopt, als fundering in de grond-, weg- en waterbouw. Een voorbeeld van downcycling, allesbehalve circulair dus. In dit lozen van puin zit een enorm financieel waardeverlies – of een onderbenutting van het financieel potentieel – dat is maar net hoe je het ziet.

Het recent verschenen onderzoeksrapport ‘Circulair Rotterdam – kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie’ is er duidelijk over: het roer moet om, al is het maar vanwege de groeiende werkgelegenheid die een overgang naar een circulaire economie biedt. Het rapport maakt onderscheid in vier soorten afvalstromen in de stad: voedsel, consumptiegoederen, de zorg en de bouw. De auteurs (BlueCity, Metabolic, Spring Associates en Circle Economy) benadrukken ook dat er enorme kansen gemist worden om, onder andere in de bouw, om de reststromen weer te benutten.

Het is hoog tijd dat Rotterdam zich ontdoet van het stoere wederopbouwretoriek van een stad die telkens uit de as herrijst, door continu sloop op te volgen met niet-duurzame nieuwbouw, zo kun je concluderen uit ‘Circulair Rotterdam’. Rotterdamse bouwers, architecten en ingenieurs kunnen aan die omwenteling een bijdrage leveren. We bespraken daarom met verschillende Rotterdamse experts welke kansen er zijn.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures