Ga naar de inhoud

Blijft Rotterdam vers beton verslinden, of mag het beton ook tweedehands zijn? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Meer dan de helft van het ‘afval’ in de Rotterdamse bouw bestaat uit beton. En dat wordt nog niet gerecycled. In dit eerste deel van een serie over afvalstromen in de stad, bespreekt Teun van den Ende met experts wat er te winnen valt in hergebruik van beton.

In de huidige Rotterdamse bouw- en sloopprojecten wordt bijna alle beton tot puin gebroken en onder de grond gestopt, als fundering in de grond-, weg- en waterbouw. Een voorbeeld van downcycling, allesbehalve circulair dus. In dit lozen van puin zit een enorm financieel waardeverlies – of een onderbenutting van het financieel potentieel – dat is maar net hoe je het ziet.

Het recent verschenen onderzoeksrapport ‘Circulair Rotterdam – kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie’ is er duidelijk over: het roer moet om, al is het maar vanwege de groeiende werkgelegenheid die een overgang naar een circulaire economie biedt. Het rapport maakt onderscheid in vier soorten afvalstromen in de stad: voedsel, consumptiegoederen, de zorg en de bouw. De auteurs (BlueCity, Metabolic, Spring Associates en Circle Economy) benadrukken ook dat er enorme kansen gemist worden om, onder andere in de bouw, om de reststromen weer te benutten.

Het is hoog tijd dat Rotterdam zich ontdoet van het stoere wederopbouwretoriek van een stad die telkens uit de as herrijst, door continu sloop op te volgen met niet-duurzame nieuwbouw, zo kun je concluderen uit ‘Circulair Rotterdam’. Rotterdamse bouwers, architecten en ingenieurs kunnen aan die omwenteling een bijdrage leveren. We bespraken daarom met verschillende Rotterdamse experts welke kansen er zijn.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam