Ga naar de inhoud

De Tunnel of love/hate — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Maastunnel was een week lang de ‘Tunnel of Love’, een kunstwerk van de citydressers van Studio VollaersZwart. Het project trok 80.000 bezoekers en social media stonden er vol mee. De redactie van Vers Beton was verdeeld: van enthousiast tot kritisch. Ferrie en Fay zijn het niet met elkaar eens.

De Maastunnel is weggemoffeld

Fay van der Wall

Ik heb een aangeboren (aangeleerde? wie zal het zeggen) neiging om dingen waar mensen om mij heen massaal enthousiast over zijn, links te willen laten liggen. Het is een dwarsigheid waardoor ik al meerdere malen moois en goeds ben misgelopen. Gelukkig breekt er ook genoeg door mijn tegendraadsheid heen: ik kijk Wie Is de Mol, ik houd van pizza en van wandelen in het bos. Toch een beetje normaal. Maar toen mijn feeds op sociale media vorige week in een waas van roze hartjes veranderden, voelde ik mijn hakken langzaam maar zeker in het zand verdwijnen. Was dit weer eens mijn eigen koppigheid, of stond me oprecht iets tegens aan de Tunnel of Love? Antwoord: een beetje van allebei.

Omdat ik mezelf ondertussen wel een beetje ken, kan ik gelukkig voorbij mijn initiële nukkigheid kijken. Ik vind het fantastisch dat de hartjestunnel zo’n groot succes is geworden en dat er zo veel mensen plezier aan hebben beleefd. Dat het is gaan leven doordat mensen hun liefdesboodschappen op de harten zijn gaan schrijven en de foto’s ervan zijn gaan delen met elkaar en de rest van de wereld, maakt het alleen maar mooier. Dat staat helemaal buiten kijf en ik wil niemand het plezier dat er beleefd is ontzeggen of aan waarde doen inboeten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures