Ga naar de inhoud

De zeven grootste misvattingen over de Rotterdamse geschiedenis — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Niks feeërieks aan, die middeleeuwen. Rotterdam was toen gewoon een boerengat. En zo zijn er meer misverstanden. Ferrie Weeda ontkracht de urban legends, klinkklare onzin, fake news en opgeklopte verhalen over de historie van de stad.

10-grootste-misvattingen-Rotterdam-2
beeld: Mark van Wijk

Dat was even een teleurstelling, die tentoonstelling over de Middeleeuwen in de bibliotheek. Mooie expositie hoor, maar taferelen met kloeke ridders, trotse torens, en rijk uitgedoste kooplieden kom je er niet tegen. Het middeleeuwse Rotterdam was een boerengat met houten huizen, grote velden met kropjes sla en een enkele scharrelende geit.

Mijn beeld van het Middeleeuwse Rotterdam bleek te berusten op een misverstand. Ik ben vast niet de enige. Wat zijn eigenlijk de grootste historische misvattingen over Rotterdamse geschiedenis? De volgende lijst is het resultaat van een zoektocht naar urban legends, klinkklare onzin, fake news en opgeklopte verhalen waarbij ik ook te rade ging bij historici en andere specialisten.

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Mooi stuk, bedankt!

  Als aanvulling: de eeuwige misvatting dat hier zo lekker veel geld verdiend wordt, wat elders/in Amsterdam verdwijnt.

  “Amsterdam draagt positief bij aan ‘ons’ inkomen dankzij de financiële sector en de aanwezigheid van de beurs in de stad. Zonder Amsterdam zou het gemiddelde inkomen per Nederlander 4,8 procent lager liggen.

  Hoe zit het dan met Rotterdam, waar dankzij de Haven ook veel van ons nationale inkomen verdiend wordt? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking met 0,1 procent daalt als de regio Rijnmond niet wordt meegerekend in het BNP.”

  https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/economie/artikel/27256/amsterdam-maakt-nederland-rijker-en-rotterdam-ook

 • Aangezien volgens Ferrie familie-stokpaardjes altijd welkom zijn, het volgende: Er is nog een hardnekkige mythe over “opbouw” in het algemeen. Veel ouderen gaan er prat op dat na de tweede wereldoorlog de werkende bevolking het land weer zou hebben opgebouwd. Weliswaar moest er door velen hard gewerkt worden, maar dat was toch vooral om het eigen hoofd boven water te houden. Mocht dat allemaal hebben bijgedragen aan de wederopbouw van stad en land is dat mooi meegenomen. Maar door de meesten is dat geheel onbewust gebeurd.
  Hennie Weeda

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures