Ga naar de inhoud

Feis was de spil in de terugkeer van Rotterdam Hiphophoofdstad — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op Nieuwjaarsdag werd Faisal Mssyeh alias Feis (32) doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg. Rotterdam verloor een inwoner, buurtvader en stadsambassadeur. Maar ook: een spil in de lokale en landelijke hiphopscene. Feis’ oeuvre en carrière illustreren sprekend de ontwikkeling die de hiphopcultuur doormaakte, van underground naar pop.

Op 29 december 2005 zie ik Feis voor het eerst. Het moet een van zijn eerste optredens zijn, die avond in Waterfront. Hiphop opereert nog ondergronds. Het is veelzeggend dat je in de bunker aan de Boompjeskade geen telefonisch bereik hebt, afgesloten bent van de buitenwereld.

Zestien acts uit Rotterdam presenteren hier hun bijdragen aan de cd What’s Da Flavor?! Dat compilatiealbum klinkt volgens samensteller D-Son ‘alsof je zestig minuten door de wijken van Rotterdam loopt’. Elke bezoeker krijgt zo’n rondleiding-op-compact-disk mee naar huis.


“Ik ben de meest besproken rapper uit Rotterdam op Winne na.” Feis, ‘Penne Penne’, 2005, CD

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures