Ga naar de inhoud

Feis was de spil in de terugkeer van Rotterdam Hiphophoofdstad — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op Nieuwjaarsdag werd Faisal Mssyeh alias Feis (32) doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg. Rotterdam verloor een inwoner, buurtvader en stadsambassadeur. Maar ook: een spil in de lokale en landelijke hiphopscene. Feis’ oeuvre en carrière illustreren sprekend de ontwikkeling die de hiphopcultuur doormaakte, van underground naar pop.

Op 29 december 2005 zie ik Feis voor het eerst. Het moet een van zijn eerste optredens zijn, die avond in Waterfront. Hiphop opereert nog ondergronds. Het is veelzeggend dat je in de bunker aan de Boompjeskade geen telefonisch bereik hebt, afgesloten bent van de buitenwereld.

Zestien acts uit Rotterdam presenteren hier hun bijdragen aan de cd What’s Da Flavor?! Dat compilatiealbum klinkt volgens samensteller D-Son ‘alsof je zestig minuten door de wijken van Rotterdam loopt’. Elke bezoeker krijgt zo’n rondleiding-op-compact-disk mee naar huis.


“Ik ben de meest besproken rapper uit Rotterdam op Winne na.” Feis, ‘Penne Penne’, 2005, CD

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam