Ga naar de inhoud

“Het regt van de vrouw deel uit te maken van kiezers” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen en dat is mede te danken aan de strijd van Rotterdammers. Vijftig jaar duurde deze kiesrechtstrijd, toen mochten ook arme mensen en vrouwen over Nederland meebeslissen.

Momenteel wordt er veel teruggeblikt op de invoering van het algemeen kiesrecht en dan valt geregeld de naam van Suze Groeneweg (1875-1940). Deze Rotterdamse onderwijzeres veroverde in 1918 als eerste vrouw een Kamerzetel en dankzij dat wapenfeit is zij nu het uithangbord voor de viering van honderd jaar kiesrecht. Zo werd er enkele maanden geleden een borstbeeld van haar onthuld in het gebouw van de Tweede Kamer, was ze het onderwerp van een tentoonstelling en figureert ze in historische studies en journalistieke beschouwingen.

De raadsfractie van Groenlinks wil in Rotterdam zelfs een gedenkteken aan haar wijden, ter ere van het algemeen kiesrecht. Groeneweg was namelijk ook de eerste vrouw in de Rotterdamse gemeenteraad (1919). Een sympathiek voorstel, maar niet helemaal eerlijk tegenover al die andere Rotterdammers die zich decennialang inzetten voor het algemeen kiesrecht. Juist in de Maasstad bestond namelijk al vroeg een hele sterke kiesrechtbeweging.

NL-RtSA_4006_G-0000-0705
Affiche van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht uit 1918, ontworpen door Theo Molkenboer.

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Dank voor dit mooie stuk. En speciaal voor het noemen van Friedrich Wilhelm Gebing als een van de kiesrechtpioniers in Rotterdam. Deze sigarenmaker was bovendien een socialist en vakbondsman die met name in het laatste kwart van de 19e eeuw veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het democratisch socialisme middels toespraken en cursussen, niet alleen in Rotterdam, maar in het hele land. Hij woonde van 1870 tot 1889 in Rotterdam. Helaas is deze pionier geheel in de vergetelheid geraakt.
    Bij zijn overlijden in 1923 kon er bij de socialistische kranten Voorwaarts en Het Volk een klein berichtje vanaf. Gelukkig ook een warm (ingezonden) In Memoriam van zijn oude strijdmakker de journalist Louis Schotting. Ook in het blad van de Sigarenmakers verscheen een zuinig berichtje.
    Wat rest is een onvolledige biografische bladzijde in het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging.
    Zo is het met meer pioniers van het socialisme in Nederland gegaan. Het zou goed zijn als Rotterdam wat meer aandacht besteedde aan de socialisten van het eerste uur in de stad. Dat moet toch te doen zijn.

    John Bassant

  • Bedankt voor de vriendelijke woorden. De oproep om meer aandacht te besteden aan de pioniers van de Rotterdamse arbeidersbeweging ondersteun ik van harte. Gek genoeg zijn het juist hun directe erfgenamen – Hendrik Spiekman, Willem van Ravesteyn, Stien de Ruyter-de Zeeuw en Pieter Jan Bouman – geweest, die deze voortrekkers hun plek in de geschiedenisboeken hebben ontzegd. Hun mantra was dat de arbeidersbeweging voor 1900 geen rol van betekenis speelde in Rotterdam. Tot op de dag van vandaag zegt bijna iedereen het hun na.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures