Ga naar de inhoud

Hoe de daken van Rotterdam een oplossing bieden voor een ruimteprobleem — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Om de groeiende druk op de stad op te vangen moet er worden bijgebouwd. Dat hoeft geen extra ruimte te kosten als we een unique selling point van Rotterdam gebruiken: een groot oppervlak aan platte daken. Yvonne Rijpers en Joep Klabbers schrijven in deze korte serie een toolkit voor succesvolle Rotterdamse dakendáden.

Ons land gaat blijvend veranderen: door klimaatadaptatie, energietransitie, veranderend (gebruik van) mobiliteit en nieuwe patronen van werk. Dit gaat zorgen dat niet alleen de ruimte om ons heen, maar ook ons gebruik van deze ruimte verandert. Al deze veranderingen betekenen wat voor het gebruik van onze steden. Een van de uitkomsten is verdichting, omdat we dan efficiënter gebruik kunnen maken van onze ruimte en alle voorzieningen.

Verdichten kan op verschillende manieren: soms worden voormalige (binnenstedelijke) bedrijventerreinen opgedoekt en bestemd voor wonen. Op andere plekken wordt er door middel van sloop-nieuwbouw verdicht. Ook grote multifunctionele ontwikkelingen van wonen, werken en recreëren onder één dak, zijn een strategie voor verdichting.

In veel steden is het daarbij zoeken naar voldoende beschikbare en betaalbare ontwikkellocaties. Maar in Rotterdam hebben we een zogenoemd ‘competitief voordeel’: een ontzettend groot areaal aan platte daken.  We hebben 14,5 km2, oftewel 2000 voetbalvelden met potentie voor verdichting én ander gebruik… De grote transitie van Nederland kan in Rotterdam dus zomaar leiden tot: Rotterdam Bovenstad!

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam