Ga naar de inhoud

Hoe de daken van Rotterdam een oplossing bieden voor een ruimteprobleem — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Om de groeiende druk op de stad op te vangen moet er worden bijgebouwd. Dat hoeft geen extra ruimte te kosten als we een unique selling point van Rotterdam gebruiken: een groot oppervlak aan platte daken. Yvonne Rijpers en Joep Klabbers schrijven in deze korte serie een toolkit voor succesvolle Rotterdamse dakendáden.

Ons land gaat blijvend veranderen: door klimaatadaptatie, energietransitie, veranderend (gebruik van) mobiliteit en nieuwe patronen van werk. Dit gaat zorgen dat niet alleen de ruimte om ons heen, maar ook ons gebruik van deze ruimte verandert. Al deze veranderingen betekenen wat voor het gebruik van onze steden. Een van de uitkomsten is verdichting, omdat we dan efficiënter gebruik kunnen maken van onze ruimte en alle voorzieningen.

Verdichten kan op verschillende manieren: soms worden voormalige (binnenstedelijke) bedrijventerreinen opgedoekt en bestemd voor wonen. Op andere plekken wordt er door middel van sloop-nieuwbouw verdicht. Ook grote multifunctionele ontwikkelingen van wonen, werken en recreëren onder één dak, zijn een strategie voor verdichting.

In veel steden is het daarbij zoeken naar voldoende beschikbare en betaalbare ontwikkellocaties. Maar in Rotterdam hebben we een zogenoemd ‘competitief voordeel’: een ontzettend groot areaal aan platte daken.  We hebben 14,5 km2, oftewel 2000 voetbalvelden met potentie voor verdichting én ander gebruik… De grote transitie van Nederland kan in Rotterdam dus zomaar leiden tot: Rotterdam Bovenstad!

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam