Ga naar de inhoud

Taalles: Je naam schrijven

Ze is tweeënzestig, analfabeet maar erop gebrand om haar naam te leren schrijven. Saïd el Haji deelt de bijzondere verhalen van zijn cursisten in de Nederlandse taalles.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Ze is er al wanneer ik aankom, als eerste, gekleed in haar kleurige abaya en bijpassende hoofddoek. De Marokkaanse pakt haar spullen en gaat aan de slag. Analfabeet en slechtziend is zij, maar erop gebrand om haar naam te leren schrijven. De meeste letters heeft ze aardig onder de knie, behalve de “k”. Het wil maar niet lukken om de naar rechts openstaande bek van de letter goed op het papier te krijgen.

Niet veel later druppelen de andere cursisten binnen, een voor een. Als laatste, een half uur te laat, verschijnt Kendra. De Angolese moeder van twintig en voortijdig schoolverlater hebben we sinds die ene keer aan het begin van de cursus, zeven weken geleden, niet meer gezien.

Het enige wat telt is haar kind van vier. Ze schermt ermee, het kind en niets anders dan het kind. Die eerste keer waarschuwde ze al: ‘Ik weet niet of ik volgende keer kom, hoor. Als mijn kind ziek is, dan kom ik niet.’ Ze kwam inderdaad niet. De les daarop kwam ze ook niet. Gedurende dertien lessen is ze niet geweest. Dertien weken is lang. Welke ziekte rechtvaardigt dertien weken van absentie?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam