Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Kort voor de aankondiging van het programma horen Elisa* (nét 18 jaar) en Anna* (15 jaar) uit Rotterdam-Zuid dat hun mensenhandelaar B. een forse maar voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt opgelegd. Een flinke teleurstelling voor de twee tieners. Wat is er gebeurd?

Elisa wil haar goede vriend B. van zijn boetes afhelpen. Zelf kan zij het geld ook wel gebruiken. B. komt met de oplossing: prostitutie. Elisa: “Ik vind het moeilijk om nee te zeggen. B. en ik komen uit dezelfde buurt en zijn al heel lang bevriend. Ik vertrouwde hem, was zelfs verliefd, dus ik besloot in te gaan op zijn voorstel. Maar tijdens het werk was ik vooral bang en kreeg ik flashbacks naar toen ik twaalf was en slachtoffer werd van een groepsverkrachting.” B. weet daarvan. Als Elisa wil stoppen dreigt hij een filmpje van de verkrachting online te zetten. Bang dat die beelden weer opduiken gaat Elisa maar door met het werk.

Elisa is niet de enige die wordt uitgebuit door B. De minderjarige Anna verzint smoesjes over toetsen en school om onder het werk uit te komen. Ze weet eigenlijk niet zo goed waarom ze zich laat prostitueren door B. Ze denkt zelf dat het met haar verleden te maken heeft. Voordat B. het voorstel doet, wordt ze al jarenlang door een kennis misbruikt. “Daardoor lag de drempel laag.” Ook daarvan is B. op de hoogte.

De uitspraak

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Sophie de Jonge

Sophie de Jonge

Sophie is cultureel antropoloog. Ze organiseerde eens een Cubaanse protestkunst-expositie, maar dat was in Amsterdam. Ze schrijft, fotografeert en maakt filmpjes. Heeft nog niet echt een catchy rode draad in haar werk kunnen vinden maar op sophiemaaktfotos.com staat het bijna complete overzicht.

Profiel-pagina
Foto-Ez-Silva

Ez Silva

Illustrator

Met haar achtergrond als industrieel vormgever en productontwerper, maakte Ez Silva (Cabo Verde, 1985) een switch naar allround vormgever, illustrator en kunstenaar. Haar werk kan omschreven worden als vrouwelijk, dromerig en mysterieus (de innerlijke gevoelswereld van de hedendaagse vrouw). Omdat in het hedendaagse leven al zoveel digitaal gebeurt, kiest Ez er juist voor om op papier te tekenen. 

Profiel-pagina