Ga naar de inhoud

“Twee dagen cel”: Rotterdamse aanpak van mensenhandel laat de landelijke tegenstrijdigheid zien — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2018 kondigt staatssecretaris Mark Harbers ‘Samen tegen Mensenhandel’ aan. Een programma-aanpak tegen seksuele uitbuiting. De gemeente Rotterdam speelt daarin een belangrijke rol. Maar een rechtszaak over twee meisjes uit Rotterdam-Zuid laat de praktijk zien.

Kort voor de aankondiging van het programma horen Elisa* (nét 18 jaar) en Anna* (15 jaar) uit Rotterdam-Zuid dat hun mensenhandelaar B. een forse maar voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt opgelegd. Een flinke teleurstelling voor de twee tieners. Wat is er gebeurd?

Elisa wil haar goede vriend B. van zijn boetes afhelpen. Zelf kan zij het geld ook wel gebruiken. B. komt met de oplossing: prostitutie. Elisa: “Ik vind het moeilijk om nee te zeggen. B. en ik komen uit dezelfde buurt en zijn al heel lang bevriend. Ik vertrouwde hem, was zelfs verliefd, dus ik besloot in te gaan op zijn voorstel. Maar tijdens het werk was ik vooral bang en kreeg ik flashbacks naar toen ik twaalf was en slachtoffer werd van een groepsverkrachting.” B. weet daarvan. Als Elisa wil stoppen dreigt hij een filmpje van de verkrachting online te zetten. Bang dat die beelden weer opduiken gaat Elisa maar door met het werk.

Elisa is niet de enige die wordt uitgebuit door B. De minderjarige Anna verzint smoesjes over toetsen en school om onder het werk uit te komen. Ze weet eigenlijk niet zo goed waarom ze zich laat prostitueren door B. Ze denkt zelf dat het met haar verleden te maken heeft. Voordat B. het voorstel doet, wordt ze al jarenlang door een kennis misbruikt. “Daardoor lag de drempel laag.” Ook daarvan is B. op de hoogte.

De uitspraak

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures