Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdam dringend een beleid voor hocus-pocuswijken nodig heeft

‘Meer woningen voor bewoners van Zuid die meer woonruimte willen’ – zo luidt de titel van een recent persbericht van de gemeente Rotterdam. Het moet een positief gevoel opwekken over de aanpak van woningen op Zuid. Teun van den Ende leest tussen de regels door hoe gevoelloos de onderliggende gedachte is.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

Het persbericht begint met het nieuwtje, er komt een subsidieregeling om vergroting of samenvoeging van woningen te stimuleren, want: “woningzoekenden vertrekken nu vaak, omdat ze in Zuid geen geschikte woning vinden”. Goed nieuws dus, voor woningzoekenden die wat te besteden hebben!

Wethouder Bas Kurvers (VVD) toont zich in de volgende alinea een echte familieman. Hij vindt dat het mogelijk moet zijn op Zuid te blijven wonen als je veel kinderen hebt en daarom een groot huis nodig hebt. In de uitleg over het samenvoegen verschijnt de afkorting BeBo’s; een lollige samentrekking van Beneden- en Bovenwoning. Die kan je nu dus lekker allebei kopen en met subsidie samenvoegen, moet je eens kijken wat een ruimte joh!

Daaronder volgt een puntige quote van topambtenaar van Zuid, Marco Pastors: “Mensen vertrekken naar gemeenten waar ze wél die grotere woning vinden. We zijn dus eigenlijk aan het stoken voor de buren”. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Rotterdammers zich genoodzaakt zien uit te wijken naar Barendrecht en Berkel omdat er op Zuid alleen maar verouderde BeBo’s staan? Huppakee, aan de slag met die woningen, supersizen maar!

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures