Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Het persbericht begint met het nieuwtje, er komt een subsidieregeling om vergroting of samenvoeging van woningen te stimuleren, want: “woningzoekenden vertrekken nu vaak, omdat ze in Zuid geen geschikte woning vinden”. Goed nieuws dus, voor woningzoekenden die wat te besteden hebben!

Wethouder Bas Kurvers (VVD) toont zich in de volgende alinea een echte familieman. Hij vindt dat het mogelijk moet zijn op Zuid te blijven wonen als je veel kinderen hebt en daarom een groot huis nodig hebt. In de uitleg over het samenvoegen verschijnt de afkorting BeBo’s; een lollige samentrekking van Beneden- en Bovenwoning. Die kan je nu dus lekker allebei kopen en met subsidie samenvoegen, moet je eens kijken wat een ruimte joh!

Daaronder volgt een puntige quote van topambtenaar van Zuid, Marco Pastors: “Mensen vertrekken naar gemeenten waar ze wél die grotere woning vinden. We zijn dus eigenlijk aan het stoken voor de buren”. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Rotterdammers zich genoodzaakt zien uit te wijken naar Barendrecht en Berkel omdat er op Zuid alleen maar verouderde BeBo’s staan? Huppakee, aan de slag met die woningen, supersizen maar!

Na zoveel goed nieuws kan ik me nauwelijks voorstellen dat er iemand tegen deze fijne nieuwe subsidie is. De gemeente strooit met geld, komt allen en profiteer! Oh wacht, het persbericht heeft nog een kopje: ‘sloop en nieuwbouw’. Het aanbod van (koop)woningen moet blijkbaar nóg wat breder. Daarvoor offert de gemeente woningen op in de Mijnkintbuurt, het Dahliablok, De Urkersingel en de Tweebosbuurt.

Je zou maar aan de Urkersingel wonen en niet uit je woning weg willen omdat je toevallig niet genoeg verdient om een BeBo samen te voegen. Hoe komt dit persbericht dan op je over? Wat betekenen de plannen voor de glorieuze toekomst van Zuid voor je, als je woning wordt gesloopt en de schaarse woningen in jóuw buurt opgekocht, samengevoegd en vergroot worden door mensen met veel meer geld dan jij?

Hocus-pocuswijken

Ondanks dit bezwaartje wil ik de gemeente zeker niet ontmoedigen de subsidie voor woningverbetering in te voeren, integendeel. Wel pleit ik voor een tweede subsidieregeling, een soort tweelingbroertje van BeBo-regeling. Deze regeling bepleit het omgekeerde: namelijk de splitsing en verkleining van woningen in vijf hocus-pocuswijken, tegenhangers van de focuswijken op Zuid.

Het hocus-pocusbeleid richt zich op (in willekeurige volgorde): Hillegersberg, de Kop van Zuid, Kralingen, de Lloydpier en Nesselande. Er is in deze buurten dringend aandacht nodig voor de segregatie op gebied van wonen. De subsidieregeling is hét breekijzer om het doorgeschoten aantal koopwoningen in deze wijken terug te dringen. In het hocus-pocusprogramma is overigens ook aandacht voor het eenzijdige winkelaanbod. Zo worden deze wijken al jaren geteisterd door een wildgroei van makelaarskantoren, Albert Heijns en vegan cupcaketentjes.

Het splitsen van dure koopwoningen in de hocus-pocuswijken moet een aanbod van betaalbare huurwoningen creëren voor één- en tweepersoons huishoudens. Het streven is om de woningprijzen in deze wijken omlaag te brengen naar het gemiddelde in de vier grote steden. Ouderen, starters en mensen die uit hun sloopwoning zijn gezet, zijn de voornaamste doelgroepen. Want, hoe gek het ook klinkt, ook deze mensen willen graag in Rotterdam wonen. #Makeithappen!

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.