Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VB-architecture-city
Beeld door: beeld: Jowan de Haan

Architecture City gaat op pad in de nacht. Als de zon onder is, tonen stad en gebouwen zich van een andere kant. Kantoren, winkels en bedrijven lopen leeg, het lawaai van verkeer verstomt, mensen trekken zich terug in hun huizen. Op andere plekken komt de stad juist tot leven en biedt de nacht een enscenering voor alles wat het daglicht niet verdragen kan. Wat betekent de nacht voor de architectuur?

In de radioshow van Architecture City vertelt Edwin Gardner (Monnik) wat hij beoogt met de oprichting van de Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA) en legt uit waarom de stedeling baat heeft bij minder licht en meer nacht en sterren. ‘Dark Sky Parks’ als het Waddengebied herinneren ons eraan dat wij passagiers zijn op het ruimteschip aarde. Iris Dijkstra (Atelier LEK) is lichtarchitect. In het Nachtlab doet zij samen met Gardner en andere ontwerpers en wetenschappers ontwerpend onderzoek naar duisternis in de stad. Wat doet licht met mens, dier en plant?

Ook spreekt Architecture City met de Finse architect Teemu Hirvilammi, oprichter van Hirvilammi architects en visiting professor van Guandong University of Technology. Hoe is het om architectuur te maken voor een land waar het ‘s winters zestien uur lang donker is? Fotograaf Frank Hanswijk vertelt over zijn tochten in de nacht. Hij maakte ‘nachtschappen’ van Rotterdam, Keulen, Oostende en Zaragoza. In zijn foto’s zien we het andere gezicht van de stad: wat overdag sleets en alledaags is, toont ’s nachts zijn duistere schoonheid.

Tussen de gesprekken door hoor je miniaturen over architectuur en de nacht.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina