Ga naar de inhoud

Wat betekent de nacht voor de architectuur? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Architecture City gaat op pad in de nacht. Wat betekent de nacht voor de architectuur? Ze spreken met Edwin Gardner (Monnik), Iris Dijkstra (Atelier LEK), de Finse architect Teemu Hirvilammi en Vers Beton-fotograaf Frank Hanswijk.

VB-architecture-city
beeld: Jowan de Haan

Architecture City gaat op pad in de nacht. Als de zon onder is, tonen stad en gebouwen zich van een andere kant. Kantoren, winkels en bedrijven lopen leeg, het lawaai van verkeer verstomt, mensen trekken zich terug in hun huizen. Op andere plekken komt de stad juist tot leven en biedt de nacht een enscenering voor alles wat het daglicht niet verdragen kan. Wat betekent de nacht voor de architectuur?

In de radioshow van Architecture City vertelt Edwin Gardner (Monnik) wat hij beoogt met de oprichting van de Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA) en legt uit waarom de stedeling baat heeft bij minder licht en meer nacht en sterren. ‘Dark Sky Parks’ als het Waddengebied herinneren ons eraan dat wij passagiers zijn op het ruimteschip aarde. Iris Dijkstra (Atelier LEK) is lichtarchitect. In het Nachtlab doet zij samen met Gardner en andere ontwerpers en wetenschappers ontwerpend onderzoek naar duisternis in de stad. Wat doet licht met mens, dier en plant?

Ook spreekt Architecture City met de Finse architect Teemu Hirvilammi, oprichter van Hirvilammi architects en visiting professor van Guandong University of Technology. Hoe is het om architectuur te maken voor een land waar het ‘s winters zestien uur lang donker is? Fotograaf Frank Hanswijk vertelt over zijn tochten in de nacht. Hij maakte ‘nachtschappen’ van Rotterdam, Keulen, Oostende en Zaragoza. In zijn foto’s zien we het andere gezicht van de stad: wat overdag sleets en alledaags is, toont ’s nachts zijn duistere schoonheid.

Tussen de gesprekken door hoor je miniaturen over architectuur en de nacht.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam