Ga naar de inhoud

ZUS: middelpunt in de cruciale ontwikkeling van het Schieblock — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Donderdag 31 januari werd het boek ‘City of Permanent Temporality. Incomplete & Unfinished’ gepresenteerd. Een kleurrijk boek over 20 jaar werk van ontwerpbureau ZUS, dat het gezicht werd van een (anti-kraak)generatie die samenwerking als een logisch onderdeel ziet van het actievoeren. Pieter Kuster bespreekt het boek.

CoPTcoverbeeld
beeld: Robin Utrecht

Op de omslag prijkt een foto van een eenzame voetganger die over de luchtsingel loopt. Herkenbaar, voor mij als fervente wandelaar. Want de vele keren dat ik gebruikmaakte van de luchtsingel, liep ik er vaak alleen. Toch maakte het bouwwerk – misschien om de verkeerde redenen – iedere keer weer indruk. Wandelend op deze hoogte ervaar je de achterkant van de stad optimaal: de betonnen kolos ‘De Hofpoort’, het verlaten station Hofplein en de leegte van Park Pompenburg. Op de momenten dat het druk was op de luchtsingel was er een evenement, excursie of een feest georganiseerd. Dan was er levendigheid of – zoals ZUS de festivals in Rotterdam zelf omschrijft – ‘een flashmob van het stedelijk leven, aangekondigd en geregisseerd’.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam