Ga naar de inhoud

Andere Rotterdammers: de Hommelprinses

Talloze planten en dieren leiden hun leven parallel aan het onze. Zij zijn de Andere Rotterdammers. Stadsecoloog André de Baerdemaeker stelt er maandelijks een paar aan je voor.

aardhommel2klein
beeld: Esther Lankhaar

De zomerse weken van februari bleken een valse belofte te zijn. Twee weken lang liep iedereen in een oud t-shirt, dwarrelden her en der al vlinders rond en zoemden de bijen. Bomen en struiken wisten niet half hoe snel ze de bloesem uit hun knoppen moesten persen. Alleen de gele kornoelje had z’n zaakjes zoals altijd vroeg op orde. Terwijl andere struiken nog kaal in wintermodus stonden, kleurden zij het plantsoen mooi goudgeel.

Een oase voor hongerige insecten die een hele winter moesten vasten. Narcissen en krokussen deden hun best bij te benen, maar toen ze hun bloemen eindelijk boven het maaiveld hadden, gooide maart het over een andere boeg. De harde wind en slagregens sloopten paraplu’s en dwongen ons regenbroeken aan te trekken. Verstandige insecten hielden het voor gezien en doken weer in bed. Rillend in de composthoop, of weggedoken in een vogelhuisje. De bloeiende bloemen stonden er voor noppes, of toch niet?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures