Ga naar de inhoud

Baudet vindt vanzelf zijn plek in ons politiek bestel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Forum voor Democratie werd bij de provinciale verkiezingen de grootste in Rotterdam en de rest van het land. Moeten degenen die niet op die partij stemden, zich zorgen maken? Guido van Eijck laat zien hoe ons politieke stelsel met dit soort extremen omgaat.

versbeton_politiek-APRIL19_v2-09-09
beeld: Michael van Kekem

Het succes van Forum voor Democratie verraste iedereen (niet in de laatste plaats de partij zelf), en de reacties logen er niet om. Volkskrant-columnist Asha ten Broeke zag de fascisten al door de straten marcheren, de roep om een cordon sanitaire klonk, en er waren wat onsmakelijke bedreigingen.

Nu is het natuurlijk verhelderend om Forum voor Democratie te zien voor wat het is, namelijk een welbespraakte versie van de Partij voor de Vrijheid. Een anti-migratiepartij met een rechts-radicaal programma, die er levendige ondergangsfantasieën op nahoudt en flirt met dubieuze ideeën over rassen.

Maar de reacties daarop zijn inmiddels even voorspelbaar als die politici zelf. We hadden Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Geert Wilders en een trits volgelingen die zich van hen afkeerden. Steeds lazen we dat de rechts-radicale machtsovername er nu echt gaat komen. Maar juist het feit dat we dat al bijna twintig jaar kunnen roepen bewijst misschien wel het tegenovergestelde: dat ons politieke stelsel prima met al die extremen kan omgaan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures