Ga naar de inhoud

Baudet vindt vanzelf zijn plek in ons politiek bestel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Forum voor Democratie werd bij de provinciale verkiezingen de grootste in Rotterdam en de rest van het land. Moeten degenen die niet op die partij stemden, zich zorgen maken? Guido van Eijck laat zien hoe ons politieke stelsel met dit soort extremen omgaat.

versbeton_politiek-APRIL19_v2-09-09
beeld: Michael van Kekem

Het succes van Forum voor Democratie verraste iedereen (niet in de laatste plaats de partij zelf), en de reacties logen er niet om. Volkskrant-columnist Asha ten Broeke zag de fascisten al door de straten marcheren, de roep om een cordon sanitaire klonk, en er waren wat onsmakelijke bedreigingen.

Nu is het natuurlijk verhelderend om Forum voor Democratie te zien voor wat het is, namelijk een welbespraakte versie van de Partij voor de Vrijheid. Een anti-migratiepartij met een rechts-radicaal programma, die er levendige ondergangsfantasieën op nahoudt en flirt met dubieuze ideeën over rassen.

Maar de reacties daarop zijn inmiddels even voorspelbaar als die politici zelf. We hadden Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Geert Wilders en een trits volgelingen die zich van hen afkeerden. Steeds lazen we dat de rechts-radicale machtsovername er nu echt gaat komen. Maar juist het feit dat we dat al bijna twintig jaar kunnen roepen bewijst misschien wel het tegenovergestelde: dat ons politieke stelsel prima met al die extremen kan omgaan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam