Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_politiek-APRIL19_v2-09-09
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Het succes van Forum voor Democratie verraste iedereen (niet in de laatste plaats de partij zelf), en de reacties logen er niet om. Volkskrant-columnist Asha ten Broeke zag de fascisten al door de straten marcheren, de roep om een cordon sanitaire klonk, en er waren wat onsmakelijke bedreigingen.

Nu is het natuurlijk verhelderend om Forum voor Democratie te zien voor wat het is, namelijk een welbespraakte versie van de Partij voor de Vrijheid. Een anti-migratiepartij met een rechts-radicaal programma, die er levendige ondergangsfantasieën op nahoudt en flirt met dubieuze ideeën over rassen.

Maar de reacties daarop zijn inmiddels even voorspelbaar als die politici zelf. We hadden Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Geert Wilders en een trits volgelingen die zich van hen afkeerden. Steeds lazen we dat de rechts-radicale machtsovername er nu echt gaat komen. Maar juist het feit dat we dat al bijna twintig jaar kunnen roepen bewijst misschien wel het tegenovergestelde: dat ons politieke stelsel prima met al die extremen kan omgaan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina