Ga naar de inhoud

De huisarts, de Engel en de Duivel

Huisarts Michelle Aimee deelt maandelijks verhalen uit haar werk aan de onderkant van de samenleving. Deze keer over een laagbegaafde patiënt, van wie geld werd afgetroggeld op haar sterfbed.

Pas op voor valse profeten, die in schaapskleding op jullie afkomen maar eigenlijk roofzuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zul je hen herkennen. Men plukt toch geen druiven van doornstruiken of vijgen van distels? (Matthëus 7:15-20)

Wat had ik deze passage graag paraat gehad, toen de zelfbenoemd Christelijke hulporganisatie, mijn patiënt op haar sterfbed, haar geld afhandig wilde maken. Voor de derde keer kreeg ik een papiertje onder mijn neus geschoven dat ik moest ondertekenen. Hiermee zou ik verklaren dat zij wilsonbekwaam was, zodat de organisatie haar gelden na haar overlijden konden beheren én opeisen. Maar wilsonbekwaam was zij niet. Wel verstandelijk beperkt. En dat maakte haar een makkelijke prooi voor clandestiene hulptroepen.

Ze kwam vrijwel nooit bij de dokter en was nog jong. Ik had niet gedacht dat ze uitgezaaide kanker had toen ze met een beetje buikpijn voor me zat. Al snel wisten we dat er niks meer aan was te doen. Dat snapte ze eerst niet zo goed. Maar de organisatie die haar begeleidde wel. Vanaf dat moment zaten ze achter haar geld aan.

In de jaren die ik nu werk op Zuid heb ik steeds meer een radar ontwikkeld voor mensen die laagbegaafd zijn of een milde verstandelijke beperking hebben. Vaak zijn deze mensen hier niet voor gediagnosticeerd en dit heeft grote gevolgen voor hun leven. Mensen met een verstandelijke beperking schatten situaties anders in: zij kunnen het totale plaatje niet goed overzien. Ze weten onvoldoende oplossingen te bedenken voor ogenschijnlijk simpele problemen en worden hierdoor continu overvraagd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures