Ga naar de inhoud

Dit initiatief helpt jonge ondernemers op Zuid – en dat zonder subsidie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een maand krijgen jongeren de tijd om zich te bewijzen bij het Ondernemershuis op Zuid. Een harde aanpak, maar hij werkt. Zonder subsidie. “Het ondernemershuis is gewoon een bedrijf dat knaken wil verdienen”.

Het Ondernemershuis-op-Zuid helpt jonge entrepreneurs en hun werknemers bij hun prille ondernemingsavontuur. Zes winstgevende, jonge ondernemingen huizen er nu in het pand aan de Maashaven. 3D-tekenaars, industriële professionals, spoken word-artists. Vaak jongeren van Zuid die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Een soort sociale werkplek dus? “Fuck, nee!” reageert Stijn van Leeuwen direct. Hij is oprichter van het Ondernemershuis. De geboren Rotterdammer is een imposante verschijning: boomlang, met een harde stem die schuttingtaal niet schuwt. “In de eerste plaats is Ondernemershuis-op-Zuid gewoon een bedrijf dat knaken wil verdienen. We zijn geen gesubsidieerde club.”

Van Leeuwen is dan ook een echte ondernemer. Eerder startte hij het ingenieursbureau Rotterdam Engineering. Dat was succesvol maar qua personeel geen goede afspiegeling van Rotterdam, tot zijn grote frustratie. Hij probeerde daarom jongeren van Zuid aan te trekken. Geen sinecure, zo merkte hij. “Ik ben een kaaskop, die met een gouden lepel in zijn mond is geboren. De jongeren op Zuid hebben minder kansen, worden stevig gediscrimineerd en hebben een andere culturele achtergrond dan ik. Dat leidt tot wederzijds onbegrip.”

OndernemenopzuidLexKortenoeven4
Stijn van Leeuwen beeld: Lex Kortenoeven

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures