Ga naar de inhoud

Dit initiatief helpt jonge ondernemers op Zuid – en dat zonder subsidie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een maand krijgen jongeren de tijd om zich te bewijzen bij het Ondernemershuis op Zuid. Een harde aanpak, maar hij werkt. Zonder subsidie. “Het ondernemershuis is gewoon een bedrijf dat knaken wil verdienen”.

Het Ondernemershuis-op-Zuid helpt jonge entrepreneurs en hun werknemers bij hun prille ondernemingsavontuur. Zes winstgevende, jonge ondernemingen huizen er nu in het pand aan de Maashaven. 3D-tekenaars, industriële professionals, spoken word-artists. Vaak jongeren van Zuid die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Een soort sociale werkplek dus? “Fuck, nee!” reageert Stijn van Leeuwen direct. Hij is oprichter van het Ondernemershuis. De geboren Rotterdammer is een imposante verschijning: boomlang, met een harde stem die schuttingtaal niet schuwt. “In de eerste plaats is Ondernemershuis-op-Zuid gewoon een bedrijf dat knaken wil verdienen. We zijn geen gesubsidieerde club.”

Van Leeuwen is dan ook een echte ondernemer. Eerder startte hij het ingenieursbureau Rotterdam Engineering. Dat was succesvol maar qua personeel geen goede afspiegeling van Rotterdam, tot zijn grote frustratie. Hij probeerde daarom jongeren van Zuid aan te trekken. Geen sinecure, zo merkte hij. “Ik ben een kaaskop, die met een gouden lepel in zijn mond is geboren. De jongeren op Zuid hebben minder kansen, worden stevig gediscrimineerd en hebben een andere culturele achtergrond dan ik. Dat leidt tot wederzijds onbegrip.”

OndernemenopzuidLexKortenoeven4
Stijn van Leeuwen beeld: Lex Kortenoeven

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam