Ga naar de inhoud

Het is tijd voor een Rotterdams vuurwerkakkoord

Knalvuurwerk veroorzaakt elk jaar schade en overlast. Maar een algeheel vuurwerkverbod, waarover de gemeenteraad deze week een beslissing neemt, is een te botte maatregel. In plaats van een polariserend verbod, is het tijd voor een verbindend akkoord, betoogt Vincent Karremans van de VVD.

SMVK_300_RGB_VB_02
beeld: Michael van Kekem

Aanstaande donderdag beslist de Rotterdamse gemeenteraad over het voorstel van burgemeester Aboutaleb om in onze stad een vuurwerkverbod in te voeren. Voortaan mag dan alleen nog in speciaal aangewezen gebieden, vuurwerkzones genoemd, vuurwerk worden afgestoken.

Ik ken de vreselijke verhalen over vuurwerkslachtoffers uit de eerste hand. Mijn vriendin heeft met de jaarwisseling dienst gehad op de trauma-afdeling in het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast is de laatste keer dat ik zelf een vuurpijl in mijn handen heb gehad vijftien jaar geleden. Toch ben ik tegen een verbod. Ja, er zijn problemen met vuurwerk, maar een verbod is een veel te bot middel. Veel beter zou zijn: een Rotterdams vuurwerkakkoord.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Hahahaha! Prachtig dit. Er is een overduidelijk probleem (dat je zelf ook expliciet beargumenteert), en vervolgens verzin je zeshonderd micro-oplossingen die dat probleem niet helemaal / helemaal niet oplossen, enkel vanwege het instandhouden van de ‘mooie Nederlandse (en Rotterdamse) traditie’.

  Da’s niet echt een erg sterke doen-mentaliteit, Vincent, eerder polderpoging om je landelijke én stedelijke achterban beide tevreden te stellen. Sop, kool, kinderen badwater: waar zijn die opgerolde mouwen als je ze nodig hebt? 😉

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures