Ga naar de inhoud

Hoe het oude Ter Meulen ‘De Karel Doorman’ werd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wie op zoek gaat naar goede voorbeelden van ontwikkeling op bestaande daken, kan niet om De Karel Doorman heen: de dubbele woontoren met daktuin, gebouwd op wederopbouwicoon Ter Meulen. Vers Beton spreekt Marc Ibelings en Maurice Hermens, de architect en constructeur van het alom geroemde staaltje werk.

DAKEN_ART3_DEF
beeld: Matzwart

Eerst maar even beginnen met het doorprikken van een mythe. In architectuurkringen gaat het hardnekkig gerucht dat De Karel Doorman is ontstaan omdat de constructeur een schetsje van de architect verkeerd had begrepen. Hoe mooi dat verhaal ook is: zo is het niet gegaan.

Hoe het wel ging? Ibelings van Tilburg Architecten kreeg de vraag om een nieuw gebouw te ontwerpen op de plek van het Ter Meulen pand. Het bestaande pand zou worden gesloopt. Maar een belangrijk wederopbouwpand uit de Rotterdamse binnenstad zomaar slopen? Een gebouw van naam en faam dat indertijd vanuit heel de regio, heel Nederland zelfs, bezoekers trok? Dat voelt niet goed. Temeer omdat Marc Ibelings zelf bij de ontwerper van het gebouw heeft gewerkt. Ter Meulen is weliswaar geen monument, maar wel een Rotterdams icoon, ook buiten de stad.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures