Ga naar de inhoud

Taalles: Manoeuvreren met Mirwais

De Afghaanse Mirwais draagt littekens van de oorlog tegen de Russen. Hij wil niet naar Nederlandse taalles. Columnist en docent Saïd el Haji overtuigt hem. 

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Mirwais heeft elke uitnodiging om naar taalles te gaan afgewezen, totdat de Sociale Dienst met de inhouding van zijn uitkering dreigt. Boos en onbegrepen verschijnt hij in mijn klas. De man is in de achttien jaar dat hij in Nederland woont al veertien keer geopereerd geweest.

Aangekomen bij vraag 12 van de competentievragenlijst (Er is altijd wel iemand in mijn omgeving die mij kan helpen wanneer ik dit nodig heb) bekent hij: ‘Ik heb niemand. Ik ben alleen. Alleen in moskee ik heb één vriend. In Nederland is moeilijk met mensen praten.’

‘Vind je het wel leuk om mensen te leren kennen?’ vraag ik.

‘Natuurlijk,’ zegt hij, vriendelijk knikkend naar zijn medecursisten. Zoals Fiol uit de Dominicaanse Republiek, Rachida uit Marokko, Florence uit Nigeria, Dmitro uit Oekraïne en Bojana uit Bosnië. Ze knikken vriendelijk terug. Mirwais’ blik blijft hangen bij de Bosnische, die een kopje koffie voor hem inschenkt. Hij ontspant zichtbaar.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures