Ga naar de inhoud

Taalles: Manoeuvreren met Mirwais

De Afghaanse Mirwais draagt littekens van de oorlog tegen de Russen. Hij wil niet naar Nederlandse taalles. Columnist en docent Saïd el Haji overtuigt hem. 

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Mirwais heeft elke uitnodiging om naar taalles te gaan afgewezen, totdat de Sociale Dienst met de inhouding van zijn uitkering dreigt. Boos en onbegrepen verschijnt hij in mijn klas. De man is in de achttien jaar dat hij in Nederland woont al veertien keer geopereerd geweest.

Aangekomen bij vraag 12 van de competentievragenlijst (Er is altijd wel iemand in mijn omgeving die mij kan helpen wanneer ik dit nodig heb) bekent hij: ‘Ik heb niemand. Ik ben alleen. Alleen in moskee ik heb één vriend. In Nederland is moeilijk met mensen praten.’

‘Vind je het wel leuk om mensen te leren kennen?’ vraag ik.

‘Natuurlijk,’ zegt hij, vriendelijk knikkend naar zijn medecursisten. Zoals Fiol uit de Dominicaanse Republiek, Rachida uit Marokko, Florence uit Nigeria, Dmitro uit Oekraïne en Bojana uit Bosnië. Ze knikken vriendelijk terug. Mirwais’ blik blijft hangen bij de Bosnische, die een kopje koffie voor hem inschenkt. Hij ontspant zichtbaar.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • In the current Gaza war, as much as 40% of the housing has been damaged or destroyed, with over 1.8 million people internally displaced. The destruction of more than a third of Gaza’s homes is leading international legal experts to raise the concept of “domicide” – the mass destruction of dwellings to make the territory uninhabitable. This concept is increasingly accepted in academia but is not a distinct crime against humanity under international law.

  Venue: De Dependance, Independent School
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures