Ga naar de inhoud

Veel is veranderd in de jeugdzorg, maar beter werd het niet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De nieuwe Jeugdwet moest zorg voor kinderen beter, sneller en goedkoper organiseren. Vier jaar na de wet blijkt uit onderzoek van NRC en Vers Beton dat hulp voor kinderen te vroeg, te laat of helemaal niet komt. De angst om iets te missen, werkt bureaucratie in de hand.

PROLOOG – EFE

Nataly wil niet zien hoe het kistje met het tien maanden oude lichaam van haar zoon de aarde ingaat. “Ik kan het niet.” Haar twee oudste kinderen gaan met hun vader mee naar het graf van Efe. Nataly knuffelt met haar zoon van twee tot ze terug zijn. Als het graf dicht is, loopt Nataly ernaartoe, alleen. Ze gaat op de aarde liggen, spreidt haar armen uit en huilt.

Dan raapt ze zichzelf bij elkaar. “Mama moet ook logeren”, zegt ze tegen haar kinderen, die door jeugdbeschermers een klaarstaande auto in gedirigeerd worden. Het is 27 januari 2015. Ze zwaait, weet een glimlach op haar gezicht te krijgen. “Ik zie jullie morgen weer”, zegt ze. Maar Nataly gaat de gevangenis in.

Efe had twee gebroken ribben, een gebroken elleboogpijp, “zeer veel” bloeduitstortingen en hersentrauma dat door geweld veroorzaakt moest zijn, zegt een arts tijdens de rechtszaak tegen Nataly en haar vriend Mounir. Hij krijgt uiteindelijk zes jaar cel voor doodslag. Nataly krijgt anderhalf jaar voor mishandeling en het in hulpeloze toestand brengen van haar kinderen. “Alles wat ik mezelf verwijt, staat in dat vonnis”, zegt ze.

Al één reactie — discussieer mee!

 • De raad van kinderbescherming in Rotterdam vind dat de kinderen 5 en 7 jaar ook aan de vader moeten wennen.Hij heeft onze dochter letterlijk het ziekenhuis in geslagen (in het bijzijn van zijn dochter toen 3 jaar) en is hier ook voor veroordeeld.Op advies van veilig thuis is mijn dochter met de kinderen naar een eigen huis gegaan.
  Zij heeft 4 jaar goed voor de kids verzorgt(Dat werd ook niet ontkend)het bezoek met de vader was al opgestart,maar toch oordeelde de raad en daarna de rechter dat de vader het volledige gezag heeft.De moeder mag de kids alleen woensdagmiddag zien.Het gaat niet goed met de kinderen,maar dat moet dan maar de vader is belangrijker.Onze dochter mag niets zeggen alles word tegen haar gebruikt.
  Help de kinderen.
  Niemand van de familie mag de kinderen zien.
  Mijn dochter heeft een relatie en gaat in juni trouwen.
  De vader is nog steeds alleen.
  Help onze kleinkinderen en onze dochter
  Een hele bezorgde Oma.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam