Ga naar de inhoud

Water in de stad: niet sexy, wel van levensbelang — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Waterschapsverkiezingen (20 maart is het zover) leiden zelden tot spraakmakende krantenkoppen. Toch is het juiste waterbeleid cruciaal voor de leefbaarheid in Rotterdam. Wie werken daaraan en op welke manier?

EssenburgerparkLexKortenoeven1
De waterpolder in het Essenburgpark is op initiatief van bewoners, in samenwerking met de gemeente en het waterschap, aangelegd. beeld: Lex Kortenoeven

‘I wish there were a lot more anger’ – zo duidde de Amerikaanse klimaatjournalist Jeff Goodell de apathie over de gevolgen van klimaatverandering tijdens een recente debatavond van De Dépendance. De ligging van Rotterdam, op plekken maar liefst zes meter onder NAP, noodzaakt om over de gevolgen van de opwarming van de aarde na te denken. Maar moet iedere burger dan liefst zelf aan de slag om het water buiten de deur te houden of kunnen we dit met een gerust hart aan de deskundigen overlaten?

“In Rotterdam komt het water vanuit vier richtingen: uit de hemel, ondergrond, zee en rivieren.” Het is een van de stokpaardjes van Nora Prins, stedenbouwkundige bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Ze is er duidelijk aan gewend de urgentie van waterdreiging bij mensen onder de aandacht te brengen.

Klimaatadaptatie, zoals het in de vakwereld heet, is voor de meeste mensen een vrij nieuw onderwerp, beseft Prins zich. Maar maatregelen voor opvang van regenwater zijn cruciaal voor een aangenamer leefklimaat in de regio Rotterdam. “Mijn baan bestaat vooral uit lobbyen. Ontwikkelaars en gemeenten zijn gewend om van ons te horen wat de regels zijn, te weten wat ze minimaal moeten. Terwijl wij juist willen samenwerken. Wij willen vanaf het begin van processen meepraten dus.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam