Ga naar de inhoud

Water in de stad: niet sexy, wel van levensbelang — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Waterschapsverkiezingen (20 maart is het zover) leiden zelden tot spraakmakende krantenkoppen. Toch is het juiste waterbeleid cruciaal voor de leefbaarheid in Rotterdam. Wie werken daaraan en op welke manier?

EssenburgerparkLexKortenoeven1
De waterpolder in het Essenburgpark is op initiatief van bewoners, in samenwerking met de gemeente en het waterschap, aangelegd. beeld: Lex Kortenoeven

‘I wish there were a lot more anger’ – zo duidde de Amerikaanse klimaatjournalist Jeff Goodell de apathie over de gevolgen van klimaatverandering tijdens een recente debatavond van De Dépendance. De ligging van Rotterdam, op plekken maar liefst zes meter onder NAP, noodzaakt om over de gevolgen van de opwarming van de aarde na te denken. Maar moet iedere burger dan liefst zelf aan de slag om het water buiten de deur te houden of kunnen we dit met een gerust hart aan de deskundigen overlaten?

“In Rotterdam komt het water vanuit vier richtingen: uit de hemel, ondergrond, zee en rivieren.” Het is een van de stokpaardjes van Nora Prins, stedenbouwkundige bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Ze is er duidelijk aan gewend de urgentie van waterdreiging bij mensen onder de aandacht te brengen.

Klimaatadaptatie, zoals het in de vakwereld heet, is voor de meeste mensen een vrij nieuw onderwerp, beseft Prins zich. Maar maatregelen voor opvang van regenwater zijn cruciaal voor een aangenamer leefklimaat in de regio Rotterdam. “Mijn baan bestaat vooral uit lobbyen. Ontwikkelaars en gemeenten zijn gewend om van ons te horen wat de regels zijn, te weten wat ze minimaal moeten. Terwijl wij juist willen samenwerken. Wij willen vanaf het begin van processen meepraten dus.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam