Ga naar de inhoud

Aan de bak voor inclusieve stadsontwikkeling: de Willemstoren-architecten aan het woord

Aan de voet van de Erasmusbrug verrijst op dit moment de Willemstoren. Architecten Chantal Schoenmakers en Bastiaan Kalmeyer delen hun visie op hun ontwerp én op de toekomst van de Rotterdamse stadsontwikkeling. Zij willen dat dat even breed is als het uitzicht van de toekomstige Willemstoren-bewoners.

Chantal Schoenmakers (1983) en Bastiaan Kalmeyer (1981) houden kantoor aan de Middellandstraat. ‘Etalage’ staat er groot op het raam. “Het is niet heel makkelijk om ons te vinden, we doen nauwelijks iets aan PR,” bekent Schoenmakers. “We delen deze ruimte graag met de buurt, die hier regelmatig bijeenkomt,” vult Kalmeyer aan, de zakelijk partner van Schoenmakers. Volgende maand leveren ze hun eerste écht grote project op: de Willemstoren. Tijd voor een gesprek met deze veelbelovende jonge architecten.

De architecten kennen elkaar van MVRDV, waar zij werkten toen het architectenbureau nog uit 45 mensen bestond. Dankzij een internationaal portfolio is dit aantal inmiddels verzesvoudigd. “Stagiairs komen van over de hele wereld naar Rotterdam om bij de ‘big three’ te werken: OMA, MVRDV en West8”, verklaart Chantal. “Dat geeft heel veel energie. Je hebt bij MVRDV het gevoel dat je continu nieuwe dingen aan het bedenken bent en de status quo kunt bevragen. Een waanzinnig interessante plek om het vak te leren.”

In 2013 kozen Schoenmakers en Kalmeyer ervoor een eigen bureau op te zetten met de veelzeggende naam Instability We Trust, afgekort IWT. Kort na de start raakten ze in contact met de eigenaar van het Schieblock, Luc Smits Investment (LSI). Hij vroeg hen een aantal studies uit te voeren waaronder naar een stukje grond aan de voet van de Erasmusbrug. Precies daar verrijst nu de Willemstoren. De toren is ieniemienie vergeleken met de toekomstige buur: de Zalmhaven. Een toren van 215 meter die binnenkort in aanbouw gaat. De Willemstoren moet het dus van andere kwaliteiten dan de hoogte hebben. Op het bouwdoek van aannemer Van Wijnen stond dan ook als grap: ‘It’s the view that matters, not the size’.

Ontwerp in de marge

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam