Ga naar de inhoud

Conflict over sloopplannen Texelsestraat legt bom onder NPRZ

Een nieuw sloopplan in de wijk Carnisse zet de verhoudingen binnen het NPRZ op scherp. Want wie betaalt voor de grote verbouwing van Rotterdam-Zuid?


carnisse-01-article-kjazbec-1-3s2e Carnissestraat in Carnisse

beeld: Katarina Jazbec

Een conflict over een nieuw sloopproject binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dreigt een bom te leggen onder het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland. Aan de Texelsestraat in de wijk Carnisse wil de gemeente 169 woningen slopen. Woningcorporatie Woonbron moet het miljoenenproject uit eigen portemonnee betalen, maar weigert dit, blijkt uit interne stukken in handen van Vers Beton en Investico.

Al één reactie — discussieer mee!

 • In december 2018 heeft 50PLUS Rotterdam via een interpellatiedebat wethouder Kurvers al over deze bizarre situatie ernstig aangesproken. Helaas zonder succes omdat de geledingen van de coalitie zich steeds weer sluiten als er een kritische noot valt over het gevoerde beleid van het college:-( Het is niet de core business van wooncorporaties om bij te dragen aan de stad door de koop van particuliere woningen. De kerntaak van wooncorporaties is om te zorgen voor sociale huurwoningen. En waar ik extra verbolgen over was in december 2018 is dat wethouder Kurvers de raad niet fatsoenlijk op de hoogte heeft gesteld over dit ontstane conflict. Niks proefproces maar gewoon een bikkelhard college dat haar eigen wooncorporaties aanvalt via de landelijke Commissie Dekker, die werd aangesteld na invoering van de nieuwe woningwet in 2015 en tot taak heeft bij conflicten tussen corporaties en gemeenten te adviseren. Echt niet goed dat een college zo ingrijpt en het dient ook helemaal niet die stad die Kurvers zogenaamd in balans wil brengen. Ik hoop maar van harte dat de minister niet een politiek besluit maar een inhoudelijke juiste keuze maakt en de wooncorporaties niet afvalt in hun toch al moeilijke taak van sociale woningbouw realiseren in een tijd dat de druk op sociale woningbouw zo groot is!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam