Ga naar de inhoud

Conflict over sloopplannen Texelsestraat legt bom onder NPRZ

Een nieuw sloopplan in de wijk Carnisse zet de verhoudingen binnen het NPRZ op scherp. Want wie betaalt voor de grote verbouwing van Rotterdam-Zuid?


carnisse-01-article-kjazbec-1-3s2e Carnissestraat in Carnisse

beeld: Katarina Jazbec

Een conflict over een nieuw sloopproject binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dreigt een bom te leggen onder het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland. Aan de Texelsestraat in de wijk Carnisse wil de gemeente 169 woningen slopen. Woningcorporatie Woonbron moet het miljoenenproject uit eigen portemonnee betalen, maar weigert dit, blijkt uit interne stukken in handen van Vers Beton en Investico.

Al één reactie — discussieer mee!

 • In december 2018 heeft 50PLUS Rotterdam via een interpellatiedebat wethouder Kurvers al over deze bizarre situatie ernstig aangesproken. Helaas zonder succes omdat de geledingen van de coalitie zich steeds weer sluiten als er een kritische noot valt over het gevoerde beleid van het college:-( Het is niet de core business van wooncorporaties om bij te dragen aan de stad door de koop van particuliere woningen. De kerntaak van wooncorporaties is om te zorgen voor sociale huurwoningen. En waar ik extra verbolgen over was in december 2018 is dat wethouder Kurvers de raad niet fatsoenlijk op de hoogte heeft gesteld over dit ontstane conflict. Niks proefproces maar gewoon een bikkelhard college dat haar eigen wooncorporaties aanvalt via de landelijke Commissie Dekker, die werd aangesteld na invoering van de nieuwe woningwet in 2015 en tot taak heeft bij conflicten tussen corporaties en gemeenten te adviseren. Echt niet goed dat een college zo ingrijpt en het dient ook helemaal niet die stad die Kurvers zogenaamd in balans wil brengen. Ik hoop maar van harte dat de minister niet een politiek besluit maar een inhoudelijke juiste keuze maakt en de wooncorporaties niet afvalt in hun toch al moeilijke taak van sociale woningbouw realiseren in een tijd dat de druk op sociale woningbouw zo groot is!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam