Ga naar de inhoud

Dakdromen: zo zou Rotterdam eruit kunnen zien als we daken benutten — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een infinity pool op het Hilton Hotel, een kas op de Bijenkorf, een groene Lijnbaan en….een knoeperd van een woontoren op het Maritiem Museum. Yvonne Rijpers en Joep Klabbers lieten voor het laatste deel van hun dakenserie, de Rotterdamse Dromers los op de binnenstad. 

In de vorige afleveringen hebben we, in het kader van de grote veranderingen waar Nederland voor staat, gekeken naar hoe deze verbouwing op de Rotterdamse daken vorm kan krijgen: een Rotterdamse Bovenstad. We hebben gekeken naar het voordeel dat Rotterdam heeft ten opzichte van andere steden: 2000 voetbalvelden aan platte daken. Naar wat er mogelijk en nodig is. En naar hoe we dat ook allemaal kunnen realiseren – met visie, ontwerp en vakmanschap. We concludeerden dat er nu als eerste behoefte is aan twee zaken: overzicht en visie.

Voor dat overzicht, is het ‘kadaster van de bovenstad’ ons gedroomde doel. Het zal een hoop monnikenwerk kosten, maar levert wel op wat we voor ogen hebben: een kaart waarop het dakenpotentieel van de stad wordt ontsloten, en op basis waarvan plannen gemaakt kunnen worden.
Voor wat betreft de visie zijn ook nog wat stappen te zetten. Maar wat we al wel kunnen laten zien, is hoe het Rotterdam van de toekomst eruit zou kunnen zien, als we durven te dromen en deze 2000 voetbalvelden aan stadsdaken beter zouden inzetten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam