Ga naar de inhoud

“De toren uit en de wijken in”: hoe stadsvernieuwing vroeger ging — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In ons dossier over de grote verbouwing van Rotterdam Zuid blijkt dat bewoners weinig inspraak hebben. In de grote stadsvernieuwing van de jaren ’70 ging dat wel anders, vertellen voormalig wethouder Stadsvernieuwing Pim Vermeulen en oud-stedenbouwkundige Elizabeth Poot.

IMG-9490a
Voormalig wethouder Pim Vermeulen (PvdA) beeld: Florine van Rees

Make it happen. Bij elk bouwproject is het stadsmarketingcredo wel terug te zien. Het lijkt een aansporing voor de willekeurige voorbijganger om een steentje bij te dragen in de stad. Kijken we niet zo heel ver terug in de Rotterdamse geschiedenis dan zien we dat tijdens de stadsvernieuwing van de jaren ’70 zulk soort zeggenschap vanzelfsprekend was. Sterker nog, de rollen waren omgedraaid. De Rotterdammers hadden het voor het zeggen, en de gemeente had inspraak. Samen met voormalig wethouder Stadsvernieuwing Pim Vermeulen (PvdA, 1978-1994) en stedenbouwkundige Elizabeth Poot (1975-2005) blik ik terug op deze bijzondere periode van stadsvernieuwing.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam