Ga naar de inhoud

Een buitenissig pand, een gemiste kans

Het kantoorpand op de hoek van de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel krijgt een facelift, er komen peperdure appartementen in. Architect Robert-Jan de Kort vraagt zich af wat er eigenlijk mis was met het bestaande gebouw.

Zolang ik in Rotterdam woon kijk ik met plezier naar de hoek van de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel. Hier staat een jaren ‘60 kantoorpand met strakke natuurstenen gevelbanden, glimmende aluminium raamkozijnen en een formaat dat met kop en schouders uitsteekt boven zijn deftige buurpanden.

Een gebouw waar op elk moment de gesoigneerde Don Draper (uit de tv-serie Madmen) uit naar buiten kan wandelen. Ik houd wel van dit soort architectonische buitenbeentjes die status quo van de buurt een beetje opschudden. Niet iedereen deelt mijn mening. Oerlelijk, verschrikkelijk, gedrocht en moloch zijn ook typeringen die beschouwers toepasselijk vinden.Wat het wankele imago van het gebouw geen goed deed was dat het de laatste jaren flink aftakelde. Het gebouw was door het Albeda College in gebruik als school en leek, met voor de deur hangende jongeren, meer en meer op een kraakpand. 

Aards wonen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam