Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kan het nieuwe Rotterdam nauwelijks bijbenen. De sloopplannen worden duurder, de woningnood neemt toe, maar het programma dat Zuid moet opwaarderen blijft steken in de tijd van ‘slechte lijstjes’.
Een bijzondere woning is het niet. Er zit een grote lekkageplek onder het dak, een kapot raam, bobbelend zeil. Waar meubels stonden, ligt nu een hoop stof. En dat alles op krap 77 vierkante meter. Toch trok een Open Huis-middag in de bovenwoning aan de Tapuitstraat in Carnisse eind februari tientallen mensen. Onder hen veel jonge starters. Op de trap discussieert een millennial-stel, type kunstacademie, over de ernst van de lekkageplek. De dame van de Gratis Makelaar weet niet veel over de woning of de buurt, maar weet wel: “Rotterdam is nu een van de coolste steden van Europa, dat lees je overal”. Op dat moment staat de teller van het open biedingsproces al op 21 duizend euro boven de vraagprijs van een ton. Het Hindoestaanse meisje dat naast ons in de rij staat, kijkt verschrikt naar haar vader. Anderhalve week later is de vraagprijs met 50 duizend euro overboden, door een koper uit Amsterdam.
Rotterdam zit in de lift en daar pikt ook Zuid de vruchten van, zegt makelaar John van den Bosch van Zuidstad Makelaars. Kreeg je Noorderlingen vijf jaar geleden met geen stok de Nieuwe Maas over om een huis op Zuid te bezichtigen, nu staan ze ervoor in de rij. “Hetzelfde geldt voor beleggers en zelfs Amsterdammers. Die tamtam gaat snel. We hebben de economische groei mee en de gemeente investeert. Ik denk dat Zuid de komende twintig, dertig jaar een hele mooie tijd tegemoet gaat.”
Het is nog even wennen, Rotterdam als populaire stad. Ook voor beleidsmakers. Zo geldt Carnisse als ‘focuswijk’ binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid , en in die focuswijken staan grote sloop- en bouwplannen op stapel.
Nog geen reactie — begin de discussie!