Ga naar de inhoud

Waarom Brexit de diensteneconomie een zetje geeft in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Praktisch alle handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland passeert Rotterdam, dus zorgt de Brexit hier alvast voor veel kopzorgen. Guido van Eijck zocht uit wat ondernemers, ambtenaren en Rotterdamse Britten kunnen verwachten.

versbeton_politiek-MEI19_v1-02
beeld: Michael van Kekem

Het mag ook wel eens gezegd: Nederland wordt gewoon goed bestuurd. Die gedachte drong zich op toen ik een paar weken geleden een Brexit-bijeenkomst in de trouwzaal op het stadhuis bezocht. De middag was georganiseerd door adviesbureau Price Waterhouse Coopers (PWC). Onder de aanwezig waren ondernemers, consultants, ambtenaren en een handvol Britten. De sfeer had wat weg van Asterix en Obelix: ‘rare jongens, die Romeinen’.

Het ging die middag over de 35 duizend Nederlandse bedrijven die door de Brexit voor het eerst in hun bestaan met de douane te maken krijgen. Maar ook over wat Britten in Nederland kunnen verwachten bij een no-deal Brexit (een brief met qr-code bij wijze van verblijfsvergunning) en over een heleboel ingewikkelde nieuwe regels (waarvoor u PWC natuurlijk kunt inhuren).

Nu is het nog steeds de vraag of en, zo ja, wanneer de Brexit er precies gaat komen. Maar ontegenzeggelijk bezorgt het de stad met de grootste haven van Europa een hoop kopzorgen. Praktisch alle handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland passeert Rotterdam: vanuit vijf Britse havens varen schepen deze kant op. Ook 154 van de 160 duizend Britse vrachtwagens doen Rotterdam aan en 2,9 van de 3 miljoen ton goederen die over de weg vanuit Nederland de andere kant op gaat. De Brexit drukt op zijn zachtst gezegd een stempel op deze stad.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures