Ga naar de inhoud

Wat ontbreekt: overzicht van het Rotterdamse daklandschap — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Yvonne Rijpers en Joep Klabbers schrijven in deze korte serie een toolkit voor succesvolle Rotterdamse dakendáden. In dit deel: welke concrete stappen staan dakontwikkeling nog in de weg?

Ruimte is schaars, en dus duur, in de Nederlandse binnensteden. De druk op de binnenstad neemt toe door de veranderende woningmarkt, nieuwe voorzieningenvraag, binnenstedelijke mobiliteit en grote transities (energie en klimaat) die ook ruimte vragen. Zoals we hebben gezien in de vorige artikelen, kunnen daken een oplossing bieden voor deze schaarste aan binnenstedelijke ruimte.

Bouwen op bestaande daken van waardevolle (wederopbouw-) panden kan een verrijking van de stad zijn, zoals we ook al hebben gezien in deel 3 over de Karel Doorman. Het toevoegen van een woonlaag op het bestaande stadscentrum betekent een verschuiving in gebruik en levendigheid naar een nieuw hoofdstuk in de bestaande stad.

Doorbouwen op het bestaande en goed benutten van platte daken is een kansrijke en bijna vanzelfsprekende stap in Nederlandse steden met veel wederopbouwarchitectuur, dus zeker in Rotterdam. Rotterdam heeft een geschiedenis van zichzelf opnieuw uitvinden om het hoofd te kunnen bieden aan de vragen die de nieuwe tijd stelt, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de haven en aan de wederopbouwperiode.

Maar dakontwikkeling gekoppeld aan de noodzaak tot verdichting, komt echter lastig op gang. De paar succesvolle voorbeelden hebben niet tot navolging geleid en wat er tot op heden gebeurt gaat vaak meer over vergroening dan verdichting. Ook vanuit de gemeente Rotterdam wordt nu nog met name op vergroening ingezet. Begrijpelijk, want het is de meest simpele vorm van dakontwikkeling, maar ook jammer, want het is zeker niet de meest spannende en impactvolle wijze.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures