Ga naar de inhoud

Wie is de Koning achter de Koningspoort (en waar zijn toch die leeuwen)?

Wat de Koningspoort is, dat hoef je Rotterdammers niet te vertellen. Maar de bizarre geschiedenis achter deze oude scheepswerf in de Oude Haven is minder bekend. Ferrie Weeda houdt een stevig pleidooi tegen het verdwijnen van de werf.

Schermafbeelding-2019-03-29-om-12.27.11
beeld: De Koningspoort

De werf Koningspoort hoort voor veel Rotterdammers weliswaar in het meta-plaatje van de Oude Haven, maar meer in de categorie ‘sfeer’ of ‘non descripte entourage’. Toch is de historische scheepswerf in het hart van de stad is een unieke ontmoetings- en leerplek, een museum in bedrijf, een plek waar vroegindustriële technieken levend worden gehouden – een plaats waar varend erfgoed wordt vertimmerd en vertroeteld. Maar sinds 2017 verkeert de werf in onrustig vaarwater (nautische beeldspraak, natuurlijk).

Het Maritiem Museum stootte de werf af, omdat ” het exploiteren van een scheepshelling niet tot de core business van het museum behoort”, zoals zij het zelf formuleerden. Dit vulden zij aan met de predicaten ‘onvermijdelijk’ en ‘pijnlijk’. Op initiatief van vier restauratoren is toen de Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort opgericht, en zodoende kun je je historisch schip hier nog steeds hellingen (wat ik trouwens nog steeds een heel raar werkwoord vind). Maar hoe lang kun je je schip hier nog vertimmeren en vertroetelen? Dat is de vraag. Want er moet een goed plan voor deze locatie komen en dat moet bovendien omarmd worden door mensen met veel subsidiegeld.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures