Ga naar de inhoud

Wie is de Koning achter de Koningspoort (en waar zijn toch die leeuwen)?

Wat de Koningspoort is, dat hoef je Rotterdammers niet te vertellen. Maar de bizarre geschiedenis achter deze oude scheepswerf in de Oude Haven is minder bekend. Ferrie Weeda houdt een stevig pleidooi tegen het verdwijnen van de werf.

Schermafbeelding-2019-03-29-om-12.27.11
beeld: De Koningspoort

De werf Koningspoort hoort voor veel Rotterdammers weliswaar in het meta-plaatje van de Oude Haven, maar meer in de categorie ‘sfeer’ of ‘non descripte entourage’. Toch is de historische scheepswerf in het hart van de stad is een unieke ontmoetings- en leerplek, een museum in bedrijf, een plek waar vroegindustriële technieken levend worden gehouden – een plaats waar varend erfgoed wordt vertimmerd en vertroeteld. Maar sinds 2017 verkeert de werf in onrustig vaarwater (nautische beeldspraak, natuurlijk).

Het Maritiem Museum stootte de werf af, omdat ” het exploiteren van een scheepshelling niet tot de core business van het museum behoort”, zoals zij het zelf formuleerden. Dit vulden zij aan met de predicaten ‘onvermijdelijk’ en ‘pijnlijk’. Op initiatief van vier restauratoren is toen de Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort opgericht, en zodoende kun je je historisch schip hier nog steeds hellingen (wat ik trouwens nog steeds een heel raar werkwoord vind). Maar hoe lang kun je je schip hier nog vertimmeren en vertroetelen? Dat is de vraag. Want er moet een goed plan voor deze locatie komen en dat moet bovendien omarmd worden door mensen met veel subsidiegeld.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam