Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
egeltjeklein
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Ik ken geen enkel dier dat de plank zo misslaat met z’n voorkomen als de egel. Met zijn ronde bouw en puntige stekels probeert hij er onvriendelijk en vervaarlijk uit te zien, maar vrijwel iedereen kijkt vertederd bij de aanblik van het levend speldenkussen. Het moet een frustrerende ervaring zijn om opgerold in het hoge gras te liggen wachten tot die halve gare mensen eindelijk eens klaar zijn met het aaien van je stekels.

Die stekels zijn bedoeld als verdedigingswapen tegen roofdieren, waaronder listige vossen en onnozele honden. Wanneer je daar een aanval van hebt doorstaan, heb je er als egel tenminste nog wat eer aan behaald. Stekels zijn niet bedoeld als attractie voor nieuwsgierige natuurliefhebbers. Egels zijn chagrijnige en humorloze beesten, maar dat komt misschien wel door alle vlooien die tussen hun stekels huizen.

In ruim de helft van de Rotterdamse tuinen komt geregeld een egel op bezoek. Achtertuinen zijn altijd interessant. Het is net een winkelstraat, omdat er vaak iets lekkers te scoren is. Etensresten in de composthoop, slakken in de moestuin of gevallen fruit onder de boom.

Menigeen zet een schaaltje kattenvoer buiten voor de avontuurlijke buitenshuispoes. De geste die de buurtegel prima weet te waarderen. Terwijl de kat des huizes beteuterd toe moet kijken schrokt te egel de brokken op. Zielig voor de poes, maar dat boeit de egel niet.

Een gemaaid gazon is voor een egel een groen gedekte dinertafel vol amoureuze regenwormen

Hoewel die snacks lekker en voedzaam zijn, kun je er als egel niet op vertrouwen dat er voldoende fastfood voorhanden is om rond te komen. Voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën moeten egels omzien naar het openbaar groen van gemeente Rotterdam.

Een strakgemaaid gazon is voor een egel zoiets als een groen gedekte dinertafel. Er glibberen op zomernachten veel amoureuze regenwormen door het vochtige gras om er de liefde te bedrijven. De wormen vinden elkaar op de tast en omhelzen elkaar innig tot de hermafrodieten allebei zwanger zijn. Er zijn geen genderissues onder wormen.

Maar egels hebben niks met romantiek. Luid smakkend maakt de hongerige egel een eind aan het ene na het andere liefdesverhaal. Doordat het gras kort geschoren is, kan hij vlot snuffelend in hoog tempo het hele veld afwerken. De wormen worden als vlezige pastaslierten naar binnen gesmakt. 

Kort gemaaid gras heeft dus zo z’n voordelen, maar er kleeft ook een keerzijde aan. Het zijn vaak wegbermen die kort gehouden worden om de overzichtelijkheid van het verkeer te bevorderen. Dat brengt een hongerige egel in de nabijheid van rijdende auto’s en dat eist een flinke tol. De meeste stadsegels eindigen vroeg of laat als roadpizza. Het opzetten van stekels en boos kijken is nu eenmaal niet de juiste strategie wanneer de koplampen op je afkomen. Er zijn maar weinig egels die die les leren. 

Op andere plekken worden grasvelden veel bezocht door honden. Hoewel de stekels de meeste honden op afstand weten te houden, vallen er aan beide kanten gewonden. Bovendien is het erg onprettig om tijdens het eten bepoteld en ondergekwijld te worden. En dan heb je nog die mensen. Het is maar goed dat nukkige egels niet kunnen verstaan wat de mensen voor liefs over ze zeggen. Het zou hun humeur nog grondiger verpesten.

Om al die ongewenste aandacht te vermijden, houden egels graag een heg of struik onder handbereik. Wanneer zij tijdens het smakken problemen horen naderen, hollen ze snel even in dekking om ongezien te blijven. Het is voor een hond of vos ook veel lastiger om een opgerolde egel open te breken wanneer deze zich in een heg heeft verschanst.

Daarnaast camoufleren egels hun geur door bij iedere kans die zij krijgen door de stront of zelfs door kadavers te rollen. De viezigheid blijft tussen hun stekels achter en voorziet in een rijk aroma. Het bijkomend voordeel is dat niemand je dan nog wil aaien. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Andre

André de Baerdemaeker

André de Baerdemaeker (1979) kwam als schoffie van Zuid in aanraking met de zieke en gewonde vogels van Vogelklas Karel Schot. Misschien werd hij daarom wel biologieleraar. Later ruilde hij zijn krijtje in voor een verrekijker: hij werd ecoloog bij Bureau Stadsnatuur en onderzoekt Rotterdamse levensvormen. Bij voorkeur wanneer de zon schijnt.

Profiel-pagina
Screenshot-20170723-161008

Esther Lankhaar

Illustrator

Esther Lankhaar heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening en het maatschappelijk werk en werkt nu als illustrator.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.