Ga naar de inhoud

“Armoede verplaatsen naar randgemeenten is geen oplossing”

Aan armoedebestrijding wordt in de Rotterdamse politiek veel aandacht besteed. Maar de middelen waarmee het beleid getoetst wordt, geven niet genoeg inzicht in de onderliggende oorzaken, betoogt onderzoeker Gijs Custers. Er is een belangrijk verschil tussen het oplossen van armoede en het verdringen van armoede naar randgemeenten.

Kind dat opgroeit in armoede
beeld: Esther Lankhaar

Het idee van Rotterdam als stad van twee snelheden heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Aan de ene kant kent de stad een sterke economische ontwikkeling en verbetert het imago naar de buitenwereld. Aan de andere kant heeft Rotterdam een van de hoogste armoedecijfers van Nederland en profiteert een deel van de bevolking nauwelijks van het Rotterdamse succes. Om deze reden was armoede dan ook een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. De ambities van het huidige college om armoede de stad uit te helpen zijn groot, zo blijkt uit het visiedocument dat de gemeente onlangs publiceerde. Er is zelfs een wethouder die zich specifiek op armoedebestrijding richt.

De gemeente staat voor een holistische aanpak waarin armoede op meerdere terreinen (onderwijs, werk, gezondheid, werk, wonen, etc.) tegelijkertijd wordt aangepakt. Bovendien wil de gemeente ook wetenschappelijk toetsen of de aanpak werkt. Er valt echter het nodige af te dingen op de manier waarop de gemeente dat doet.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wil je je inzetten voor de rechtsstaat? Word dan lid van een politieke partij

    • Politiek

    Wie weleens demonstreert kan zomaar in een protestmenigte denken: ‘Daar staan we weer.’ Toch is juist nu het moment om de straat op te gaan voor onze democratie en rechtsstaat. Maar je kan ook andere dingen doen. Lid worden van een politieke partij, bijvoorbeeld. Eeva Liukku: “Als lid kun je de politieke koers van een partij bepalen.”

  • Herstelschandaal: discussies over of een fiets of blik verf wel echt nodig is

    • Zorg en Welzijn

    Dit nooit weer, was de belofte na het toeslagenschandaal. Maar burgers vertrouwen is lastig voor ambtenaren. Dat blijkt wel uit de hersteloperatie voor toeslagenouders – deels een taak van de gemeente – die óók dreigt te mislukken. Wie kan het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen? Vers Beton zocht het uit.

  • In Rotterdam groeit kansenongelijkheid en dat is geen toeval — het is beleid

    • Politiek

    Geen huisarts kunnen vinden, minder trams, slechte onderwijsresultaten, geen kunst en cultuur in de buurt: waar je woont bepaalt je kansen. En in Rotterdam groeit die kansenongelijkheid; armere wijken leveren in, terwijl rijke buurten hun voorzieningen behouden. Matin Daftari: “Het beleid van ons stadsbestuur versterkt de segregatie en ongelijkheid alleen maar.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Kom gratis naar NJS ON TOUR, ontvang €20,- én beslis mee over jouw toekomst door bij te dragen aan de Nationale Jeugdstrategie!

    Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam