Ga naar de inhoud

Corporatie blundert bij woningverkoop aan Feyenoordspeler en vastgoedvriend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Door zich te introduceren als woningzoekenden kopen een Feyenoordverdediger en een bevriende belegger twee sociale huurwoningen. Maar wanneer verkoper Woonbron zich realiseert dat beiden over een flinke vastgoedportefeuille beschikken, gaan de alarmbellen af. Hoe de corporatie haar bezit via de rechter tevergeefs probeert terug te krijgen.


voetbal-vastgoed

beeld: Nina Fernande

“WOW! Completely renovated and decorated double upper house […] in a side street of the beautiful Heemraadssingel.” Zo luidt de eerste zin van een ronkende tekst op de website van Rotterdams verhuurmakelaar Riva Rentals. De foto’s tonen kamers van een opgeknapte bovenwoning van ruim 110 vierkante meter in het Nieuwe Westen. Muren en plafonds zijn strak wit gestuct. De kozijnen met dubbel glas nieuw, net als de lichtbruine laminaatvloeren. Zelfs de laatste woontrends zijn present: een kookeiland en zwarte kranen. Volgens de advertentie kunnen er vier personen in.

“Mooi geworden hè?” In de wijze waarop Bart van den Ende (34), eigenaar van Riva Rentals, de vraag poneert, ligt het verwachte antwoord al besloten. “Alles was kapot toen we het kochten. Dat Woonbron daar iemand überhaupt heeft laten huren: onvoorstelbaar.” Met ‘we’ doelt hij op Jan-Arie van der Heijden (31), centrale verdediger bij voetbalclub Feyenoord. In de zomer van 2017 kochten ze beide een woning in de C.P. Tielestraat. Een gezamenlijk in de arm genomen aannemer heeft de boel compleet gerenoveerd. Beide heren reppen over een investering van tienduizenden euro’s per adres.

In de afgelopen drie jaar kochten de twee in hoog tempo woningen op in Rotterdam, blijkt uit het kadaster (zie kader). Elk heeft er ruim vijftig. Het betreft hoofdzakelijk voor de verhuur bedoelde appartementen gelegen op Zuid en in de wijken direct om het stadscentrum. Onder een groeiende groep beleggers zijn dit zeer populaire gebieden, vooral vanwege de nog relatief lage prijzen per vierkante meter. De aangekochte woningen van de twee begin-dertigers worden na renovatie verhuurd in het hoge huursegment.

Hun twee naast elkaar gesitueerde appartementen in West zijn vrijwel identiek. Bouwjaar omstreeks 1908. Met aan de voorzijde karakteristieke smalle boogramen, Franse balkons en een wit-houten dakgoot. Vanbinnen zijn ze opgeknapt in dezelfde modern-klinische stijl. Van der Heijden vraagt voor zijn beleggingspand een huur van 2250 euro, valt te lezen op de website van Riva. Bij Van den Ende’s woning is dat 2300 euro. Eerder vertoefde daar een Iraans gezin voor nog geen 710 euro sociale huur.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures