Ga naar de inhoud

Corporatie blundert bij woningverkoop aan Feyenoordspeler en vastgoedvriend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Door zich te introduceren als woningzoekenden kopen een Feyenoordverdediger en een bevriende belegger twee sociale huurwoningen. Maar wanneer verkoper Woonbron zich realiseert dat beiden over een flinke vastgoedportefeuille beschikken, gaan de alarmbellen af. Hoe de corporatie haar bezit via de rechter tevergeefs probeert terug te krijgen.


voetbal-vastgoed

beeld: Nina Fernande

“WOW! Completely renovated and decorated double upper house […] in a side street of the beautiful Heemraadssingel.” Zo luidt de eerste zin van een ronkende tekst op de website van Rotterdams verhuurmakelaar Riva Rentals. De foto’s tonen kamers van een opgeknapte bovenwoning van ruim 110 vierkante meter in het Nieuwe Westen. Muren en plafonds zijn strak wit gestuct. De kozijnen met dubbel glas nieuw, net als de lichtbruine laminaatvloeren. Zelfs de laatste woontrends zijn present: een kookeiland en zwarte kranen. Volgens de advertentie kunnen er vier personen in.

“Mooi geworden hè?” In de wijze waarop Bart van den Ende (34), eigenaar van Riva Rentals, de vraag poneert, ligt het verwachte antwoord al besloten. “Alles was kapot toen we het kochten. Dat Woonbron daar iemand überhaupt heeft laten huren: onvoorstelbaar.” Met ‘we’ doelt hij op Jan-Arie van der Heijden (31), centrale verdediger bij voetbalclub Feyenoord. In de zomer van 2017 kochten ze beide een woning in de C.P. Tielestraat. Een gezamenlijk in de arm genomen aannemer heeft de boel compleet gerenoveerd. Beide heren reppen over een investering van tienduizenden euro’s per adres.

In de afgelopen drie jaar kochten de twee in hoog tempo woningen op in Rotterdam, blijkt uit het kadaster (zie kader). Elk heeft er ruim vijftig. Het betreft hoofdzakelijk voor de verhuur bedoelde appartementen gelegen op Zuid en in de wijken direct om het stadscentrum. Onder een groeiende groep beleggers zijn dit zeer populaire gebieden, vooral vanwege de nog relatief lage prijzen per vierkante meter. De aangekochte woningen van de twee begin-dertigers worden na renovatie verhuurd in het hoge huursegment.

Hun twee naast elkaar gesitueerde appartementen in West zijn vrijwel identiek. Bouwjaar omstreeks 1908. Met aan de voorzijde karakteristieke smalle boogramen, Franse balkons en een wit-houten dakgoot. Vanbinnen zijn ze opgeknapt in dezelfde modern-klinische stijl. Van der Heijden vraagt voor zijn beleggingspand een huur van 2250 euro, valt te lezen op de website van Riva. Bij Van den Ende’s woning is dat 2300 euro. Eerder vertoefde daar een Iraans gezin voor nog geen 710 euro sociale huur.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “De gemeente gelooft niet in wooncoöperaties, ze heeft meer vertrouwen in de markt”

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Bij ‘sociaal leegstandbeheer’ worden mensen tijdelijk in een gebouw gehuisvest, bijvoorbeeld omdat het op de renovatie- of slooplijst staat. Deze tijdelijke huurders vormen vaak een waardevolle gemeenschap voor de buurt. Ondanks lange renovatietrajecten, zijn in Rotterdam steeds minder van dit soort gebouwen beschikbaar. “Het wordt allemaal overgelaten aan antikraakbedrijven of ontwikkeld.”

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam