Ga naar de inhoud

Energietransitie in Bospolder-Tussendijken: “De meeste mensen hebben geen idee wat ze boven het hoofd hangt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De wijk Bospolder-Tussendijken is aangewezen als een van de eerste Rotterdamse wijken die ‘van het gas af’ moeten. Maar hoe pak je dat aan zodat álle bewoners van zo’n transitie kunnen profiteren? Op stap met wetenschappers en energieprofessionals in Bospolder-Tussendijken.

energie-transitie-rotterdam
beeld: Xenia Gottenkieny

Kun je goed wokken op een inductiekookplaat? Het is niet de eerste vraag die je verwacht bij een discussie over ‘van het gas af gaan’. Toch speelt deze zorg bij bewoners in Bospolder-Tussendijken weet Tonny van Sommeren van het Zelfregie Huis in Delfshaven. “Ze wokken op hoog vuur, of maken grote tajines. Als zij straks niet meer op gas mogen koken doen ze dat misschien wel op hun balkon met een gasflesje, met alle gevaren van dien.”

In 2050 moeten alle Rotterdamse huishoudens overgestapt zijn op een duurzame energiebron om hun woning te verwarmen en om mee te koken. Het is een van de maatregelen om het internationale klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is afgesproken te kunnen halen. De gemeente heeft vijf wijken aangewezen om als eerste volledig van het gas af te gaan, Bospolder-Tussendijken in Delfshaven is daar een van.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam