Ga naar de inhoud

Energietransitie in Bospolder-Tussendijken: “De meeste mensen hebben geen idee wat ze boven het hoofd hangt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De wijk Bospolder-Tussendijken is aangewezen als een van de eerste Rotterdamse wijken die ‘van het gas af’ moeten. Maar hoe pak je dat aan zodat álle bewoners van zo’n transitie kunnen profiteren? Op stap met wetenschappers en energieprofessionals in Bospolder-Tussendijken.

energie-transitie-rotterdam
beeld: Xenia Gottenkieny

Kun je goed wokken op een inductiekookplaat? Het is niet de eerste vraag die je verwacht bij een discussie over ‘van het gas af gaan’. Toch speelt deze zorg bij bewoners in Bospolder-Tussendijken weet Tonny van Sommeren van het Zelfregie Huis in Delfshaven. “Ze wokken op hoog vuur, of maken grote tajines. Als zij straks niet meer op gas mogen koken doen ze dat misschien wel op hun balkon met een gasflesje, met alle gevaren van dien.”

In 2050 moeten alle Rotterdamse huishoudens overgestapt zijn op een duurzame energiebron om hun woning te verwarmen en om mee te koken. Het is een van de maatregelen om het internationale klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is afgesproken te kunnen halen. De gemeente heeft vijf wijken aangewezen om als eerste volledig van het gas af te gaan, Bospolder-Tussendijken in Delfshaven is daar een van.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures