Ga naar de inhoud

“Fietsen is een kwestie van durven en willen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veiligheid rond scholen, zo zagen we in deel twee van dit drieluik, is een van de redenen waarom op Rotterdam Zuid minder gefietst wordt. Maar er is nog een hele simpele reden: sommige mensen kunnen of durven het nog niet. Fietslessen en een fietsenbank brengen daar verandering in.

DSC6549
beeld: Hielke Zevenbergen

“Ik heb pijn in m’n billen”. “Oef dit is zwaar, ik voel m’n benen nu al”. “M’n ademhaling, oooohhh, ik moet even rustig aandoen.” Dit is geen bootcamp-les in het Museumpark of de marathon van Rotterdam. Het zijn vrouwen die fietsles krijgen.

Iedere dinsdag en vrijdag zijn ze rondom het Afrikaanderplein te vinden. De vrouwen hebben als kind wel gefietst, maar zijn het verleerd. Of ze hebben nooit eerder een fiets aangeraakt. Zo zegt Sana: “In Pakistan, waar ik vandaan kom, mochten alleen de mannen fietsen, maar dat verandert nu wel hoor.” Ze kwam zes jaar geleden naar Nederland en vertelt trots dat ze in één maand Nederlands leerde. Zij is een van de fanatiekste deze dinsdagochtend, heeft haar jas al uitgetrokken en ploetert net zolang totdat ze genoeg vaart heeft om haar voeten op de trappers te krijgen. Een helling af, dat werkt beter. Ineens fietst ze over het gras, richting een paar verschrikt opvliegende meeuwen. Probeert ze de moeilijkheidsgraad op te voeren? “Nee, het gras is zachter als ik val.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam