Ga naar de inhoud

Hoe de Maastunnel bijna een brug was geweest — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De huidige discussie over een nieuwe oeververbinding is niets nieuws. In de jaren ’20 en ’30 gebeurde hetzelfde rondom de Maastunnel. Nu het Rijksmonument in augustus na een twee jaar durende renovatie heropent, beschrijft Ferrie Weeda wat deze tunnel 77 jaar geleden zo bijzonder maakte.

Vers-Beton_Maastunnel_5
beeld: OPEN Rotterdam

Een nieuwe stadsbrug! Deze zomer valt het besluit waar Rotterdam een nieuwe oeververbinding krijgt. Een brug tussen De Esch en Feijenoord is de favoriete optie van de gemeente. Zo wordt het toekomstige Feyenoord City beter bereikbaar. Maar de minister voelt ook wel wat voor een verbinding tussen Krimpen en Ridderkerk. De westelijke variant, een brug tussen Marconiplein en Waalhaven, wordt het in ieder geval niet. Zo’n westelijke brug had een sleutelproject moeten worden voor de World Expo 2025, maar dat prestigeproject gaat niet door.

Intussen protesteren de bewoners van De Esch tegen een brug. Er moeten honderden meters lange opritten komen door hun wijk. Ook binnenvaartschippers hebben bezwaar, omdat brugpijlers een hindernis vormen in de vaarroute. Dit deel van de rivier is al moeilijk bevaarbaar. Waarom geen tunnel? Of zou een metrotunnel geen betere investering zijn? De gemeente wijst echter op het prijskaartje: een metrotunnel is met € 2,2 miljard bijna vijf keer zo duur als een brug. Een brug kan bovendien een icoon worden, zie de Erasmusbrug. Een tunnel is onzichtbaar, toch?

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam