Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
MAA-757-BAF
Uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum Beeld door: beeld: Jan van Maanen

Hoezeer Rotterdam is getekend door de Tweede Wereldoorlog zal slechts weinigen zijn ontgaan. Toch wemelt het van de pogingen om uiteenlopende aspecten van dit oorlogsverleden steeds opnieuw voor het voetlicht te brengen. Onlangs verscheen het computerspel Battlefield V waarin gamers virtueel tegenstand kunnen bieden aan de Duitse aanval op Rotterdam in de meidagen van 1940. Het recent uitgebrachte boek Target Rotterdam toont daarentegen de impact van geallieerde bombardementen op de stad. Ook heel andere presentaties brengen én brachten de oorlogsgeschiedenis onder de aandacht, zoals het Junker gevechtsvliegtuig dat in 2015 een grote tentoonstelling over het  bombardement van 14 mei opluisterde, of de Brandgrens die op locatie de omvang van de bombardementsschade voorstelbaar maakt.

Deze pogingen om het vergeten tegen te gaan kennen een geschiedenis die al kort na de bevrijding begon. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

foto-susan-LI

Susan Hogervorst

Susan Hogervorst is historicus en werkt als docent en onderzoeker aan de Open Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Patricia van Ulzen schreef ze ‘Rotterdam en het bombardement. 75 jaar herinneren en herdenken’.

Profiel-pagina
1edd88ee9519f1ef07fdf59a314759b3

Kees Ribbens

Kees Ribbens is cultuurhistoricus. Hij is als senior onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam en als bijzonder hoogleraar Populaire Historische Cultuur & Oorlog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek en publicaties richten zich op uiteenlopende herinneringen en verbeeldingen van vooral de Tweede Wereldoorlog.

Profiel-pagina