Ga naar de inhoud

Hoe de naoorlogse identiteit uit de puinhopen verrees — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog begon al vlak na de oorlog. Het verleden lag nog vers in het geheugen, toch werd er direct gewerkt aan een collectieve naoorlogse identiteit. Historici Susan Hogervorst en Kees Ribbens vertellen het verhaal van een opmerkelijke tentoonstelling in 1946.

MAA-757-BAF
Uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum beeld: Jan van Maanen

Hoezeer Rotterdam is getekend door de Tweede Wereldoorlog zal slechts weinigen zijn ontgaan. Toch wemelt het van de pogingen om uiteenlopende aspecten van dit oorlogsverleden steeds opnieuw voor het voetlicht te brengen. Onlangs verscheen het computerspel Battlefield V waarin gamers virtueel tegenstand kunnen bieden aan de Duitse aanval op Rotterdam in de meidagen van 1940. Het recent uitgebrachte boek Target Rotterdam toont daarentegen de impact van geallieerde bombardementen op de stad. Ook heel andere presentaties brengen én brachten de oorlogsgeschiedenis onder de aandacht, zoals het Junker gevechtsvliegtuig dat in 2015 een grote tentoonstelling over het  bombardement van 14 mei opluisterde, of de Brandgrens die op locatie de omvang van de bombardementsschade voorstelbaar maakt.

Deze pogingen om het vergeten tegen te gaan kennen een geschiedenis die al kort na de bevrijding begon. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures