Voor de harddenkende Rotterdammer
DSC7366
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

“Ja, daar moet nog veel aan gebeuren.” Paul Boog (50) staat voor een van zijn beleggingspanden in de wijk Kralingse Veer. Hij kocht het niet zo lang geleden en somt de zichtbare gebreken op: rotte kozijnen, een gebarsten slaapkamerraam, de compleet betegelde tuin. In afwachting van de verbouwing wonen er drie bouwvakkers uit Slowakije. Hun baas, tevens onderaannemer van Boog, heeft het gehuurd. Een van hen slaapt in wat voorheen de woonkamer was, achter een nieuw geplaatst muurtje.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Een kleine particuliere belegger heeft in privé (box 3) 1-9 woningen voor de verhuur, volgens de gemeente Rotterdam. De twee andere categorieën zijn: 10-99 (middel) en 100 of meer (groot) woningen. ↩︎
  2. Eerstejaarsstudent Tessa de Groot (18) woont sinds augustus in een “nette” woning van belegger Boog. Ze deelt die met twee internationale studenten. “Als er iets mis is, app ik hem en is het meestal binnen twee dagen geregeld”, zegt ze. Het trio betaalt maandelijks 1200 euro exclusief. ↩︎
  3. Op 1 januari 2018 waren 99.802 Rotterdamse woningen in handen van eigenaar-bewoners. Op de totale voorraad van 297.385 woningen is dit een aandeel van ruim 33 procent. ↩︎
  4. Makelaar Stefanie Koolhaas-Wortelboer van Immobilia doet circa acht jaar op een "prettige manier" zaken met Boog. Ze adviseert bij zijn aan- en verkopen en regelt de verhuur. “Hij is goed voor zijn huurders,” zegt ze zonder twijfel, “maar hij ontvangt goede huuropbrengsten, dus hij moet ook wel ↩︎
  5. Er gaan steeds meer stemmen op om het douceurtje van kabinet-Rutte I terug te draaien. Eerder bedroeg de overdrachtsbelasting namelijk 6 procent. Dit tarief werd in 2011 verlaagd om de ingestorte huizenmarkt nieuw leven in te blazen. De wijziging is nooit teruggedraaid. ↩︎
Wie bezit onze stad?
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina